Arhipelagul maltez, alcătuit din trei insule – Malta, Gozo si Comino, este amplasat în mijlocul Mării Mediterane. Insula Comino este locuită doar de câțiva fermieri, însă Malta și Gozo revelă o istorie de 7.000 de ani, precum și artefacte din perioadele Neolitic, Cuprului și Bronzului. Datorită monumentelor lăsate în urmă de popoarele diferențiate între ele prin culturi diverse, insulele malteze au fost descrise ca un mare muzeu în aer liber.
Istoria nu este unicul punct de atracție pentru vizitatorii care triplează numărul locuitorilor Maltei în fiecare vară. Teritoriul cuprinde ape limpezi de culoare albastră, golfuri izolate, plaje cu nisip și sate tradiționale, în care au loc petreceri animate.
În Valletta se pot vedea câteva exemplare frumoase de arhitectură barocă în stil maltez. Catedrala Sf Ioan și palatul ce adăpostește tapițerii create pentru Louis al XIV – lea și o colecție extraordinară de armuri nu trebuie ratate. În Valletta se mai pot vizita muzeele – Muzeul de Arte Frumoase adăpostit într-un palat din secolul al XVIII și Muzeul Național de Arheologie, precum și biserica Fecioara Izbândelor.
În Medina, citadela poate fi admirată prin faptul că ilustrează unul dintre cele mai frumoase exemple de orașe medievale cu ziduri. Un interes special îl prezinta Palazzo Falzon în stil normand. Din Piața Bastionului, turiștii au imagini panoramice ale zonei înconjurătoare și golfului Sf Paul.
Grota Albastră, locul în care, potrivit legendei, sirenele atrăgeau marinarii, cu cântecele lor este o locație inedită pentru vizitatori. Patru peșteri reflectă culorile strălucitoare ale coralilor și mineralelor din piatră de calcar. Un moment oprtun pentru vizitarea Grotei Albastre este dimineața, atunci când marea este calmă.
Situl arheologic de lângă Paola – Tarxien cu templul său neolitic, Hypogeum cu un complex de camere mortuare pe trei nivele, datând de acum 3.000 de ani și Ghar Dalam – peștera întunecată unde au fost găsite rămășițe de specii de păsări și animale dispărute astăzi compun un tablou mai vechi, dar frumos al Maltei.
În Hagar Qim, din sudul insulei se poate vedea un templu neolitic din 300 î.Hr, construit din stânci uriașe îmbinate și ornate. La Marsaxlokk, templul lui Juno, folosit de greci ca altar al zeiței fertilității este deschis vizitatorului sedus de misticism. În Malta se pot face scufundări de adâncime și de suprafață tot anul. Cele mai bune locuri sunt peșterile din nord și locurile în care adâncimea mării crește brusc, precum Qawra Point și Cirkewwa. Wied Iz-Zurrieq este un loc bun pentru scufundări noaptea. Pe insula Gozo, unul dintre cele mai spectaculoase locuri este Dwejra Point.
Cele mai bune plaje de pe coasta de nord se află în: Paradise Bay, Golden Bay, Mellieha Bay, Armier Bay și Ghajn Tuffiejha Bay. Il-Qawra este cunoscută drept o mare în interiorul continentului, cu o piscină izolată cu ape cristaline și stânci golașe. Windsurfingul este un sport popular pe plajele Mellieha Bay, St Pauls Bay și Bahar Ic-Caghaq.
De asemenea, comunitățile tipice de pescari precum Marsaxlokk, Birzebbugia și Marsacala, ce se întind de-a lungul golfulețelor din capătul sudic al Maltei așteaptă să fie descoperite.