In regiunile tropicale cu paduri umede si uscate din sudul Mexicului si pana in America de Sud traieste un animal vioi care se aseamana cu un jder, un enot sau un panda mic, numit KinkajuPatos flavus. Numele sau vine de la cuvantul indian ,,kinkajou” si se refera la ,,mierea ursului”, acest mic erbivor fiind un mare iubitor de miere si dulciuri. In arealul sau este cunoscut de localnici si sub alte nume la fel de comune ca de exemplu: mico di noche, martucha, cuchicuchi, martilla si altele.

Acest procionid (din familia Procyonidae) are o coada puternic prehensila si picioarele prevazute cu gheare puternice si ascutite perfect adaptate pentru apucare si catarare cu agilitate in copaci. Corpul sau este indesat si lung, are picioare scurte, poate ajunge la lungimea corporala de 39-76 cm si greutatea de 1,5-4,5 kg.

Coada este foarte lunga poate masura 39-57 cm si este acoperita cu blana lanoasa in nuante de culori aurii-galbui si cenusii. Corpul sau este acoperit in intregime cu blana groasa si deasa roscata -aurie-galbuie. Urechile sunt mici, rotunde si imblanite, iar ochii sunt mari cu irisul de culoare inchisa.

Botul este scurt si rotund, iar limba este lunga de 12,7 cm si este folosita atunci cand extrage mierea si nectarul din cuiburile de albine. Hrana sa este formata mai mult din fructe el fiind un animal predominant fitofag, dar si din insecte, termite, furnici, mici mamifere si pasari.

Kinkaju este un animal mic care are un comportament ca o maimuta, este foarte curios, jucaus, neastamparat si indraznet. Este teritorial, traieste mai mult solitar, isi marcheaza cu mirosuri caracteristice o zona in care cauta hrana si se plimba pe crengile copacilor. Este activ mai mult noaptea cand sare sprinten si rapid de pe ramura pe ramura, iar ziua doarme cat mai sus pe ramura groasa a unui copac.

Citește și:  Fauna din Romania, vezi ce animale trăiesc pe acest teritoriu
Kinkaju
Kinkaju

Scoate sunete foarte variate – mormaituri, fluieraturi, latraturi, scheunaturi – pentru a comunica cu celelalte exemplare din aceeasi specie sau cand se afla in pericol. Cei mai mari dusmani ai lui sunt jaguarul, ocelotul, vulpile si pasarile de prada.

In perioada de imperechere masculul si femela raman impreuna o scurta perioada de timp. Isi construiesc un cuib in copac, in care femela naste de obicei un pui, mai rar doi. Perioada de reproducere poate fi pe tot parcursul anului, dar mai ales primavara in lunile aprilie-mai. Femela naste o data la doi ani, perioada de gestatie dureaza 112-118 zile.

Puiul nu are ochii deschisi la nastere si cantareste cel mult 200 g. Dupa o perioada de 7-19 zile incepe sa vada, iar la 50 de zile este intarcat de mama. Masculul ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 18 luni, iar femela mai tarziu la 2,5 ani.

Kinkaju este un animal care poate fi crescut si in conditii de captivitate, este jucaus si vioi, prietenos cu oamenii, ziua insa de obicei doarme. De regula in America de Sud kinkaju este crescut ca animal domestic. El poate fi dragut dar in anumite cazuri si foarte imprevizibil, uneori se poate satura de detentia in captivitate si poate ataca pe neasteptate gazda.

Cand este stresat si nefericit are tendinta chiar sa planga si daca este agresiv poate musca. Intotdeauna trebuie avut in vedere faptul ca muscatura sa poate fi periculoasa deoarece saliva sa contine bacterii nocive pentru om.

Deoarece este vanat pentru blana si carne Kinkaju este considerat o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.