Antilopa-cal (Hippotragus aquinus) este una dintre cele mai impunatoare specii de antilope, care si-a dobandit numele de la coama specifica, puternica, de pe ceafa si gat, asemanatoare cu cea de cal. Este raspandita in regiunile de stepa ale Africii, mai ales intre Desertul Sahara si Fluviul Orange.

Acest animal poate ajunge la lungimea de 1,9-2,7 m, inaltimea la umeri de 1,6 m, greutatea de 150-300 kg si lungimea cozii de 37-76 cm. Masculul se remarca prin coarnele sale puternice si lungi de aproximativ 1 m, care in partea superioara sunt curbate spre spate.

Femela are si ea coarne, dar acestea sunt putin mai mici. Pe aproape intreg corpul antilopei-cal blana este de culoare roscata-cafenie, maronie sau cu nuante cenusii, doar pe burta este alba, iar pe fata are un desen alb-negru.

Obisnuiesc sa traiasca in turme alcatuite dintr-un mascul dominant si 12-15 femele cu pui si masculi mai tineri. Deseori masculii tineri formeaza grupuri mai mici de cate 10 membri si mai tarziu se alatura unei turme de femele.

Citește și:  Peștele-cutit (Notopterus chitala), o specie care trăiește în apele dulci

antilopa-cal

Sunt animale active mai ales dimineata si dupa-amiaza. In cazuri mai rare, in zonele bogate in iarba pot fi observate mai multe turme alaturate, astfel ajungandu-se la un grup comun de cca. 100-150 de exemplare.

Cand se simt in pericol alearga destul de repede, pe distante foarte mari, atingand o viteza de 57 km/ h. Hrana lor consta din ierburi inalte, frunze, muguri, supravietuiesc si in zonele cu iarba saraca si au nevoie sa se adape de 2-3 ori pe zi. Cei mai mari dusmani ai lor sunt leii, hienele, leoparzii si cainii salbatici.

Femela are o perioada de gestatie de 280 de zile, dupa care naste un singur pui. Acesta va fi alaptat de femela si va fi intarcat la varsta de 4-6 luni. Masculii ajung la maturitatea sexuala dupa 3 ani, iar femelele mult mai repede, dupa numai 2 ani. Speranta de viata la aceste animale este de aproximativ 17 ani.

Antilopa-cal face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Antilopa-cal (Hippotragus aquinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.