Muflonul Bighorn face parte din subfamilia Caprinae care cuprinde capre si ovine. Comparativ cu acestea muflonul este un animal cu aspect impresionant datorita corpului sau puternic cladit. O particularitate a speciei muflonilor este data de coarnele care apar si la mascul si la femela si care sunt colturoase, usor plate, umflate si groase la baza, apoi la unele exemplare rasucite sub forma unui surub. La masculi coarnele sunt rasucite in jos ca intr-un cerc, la femela insa au forma dreapta, sau doar foarte putin curbata si sunt mult mai mici. La exemplarele batrane coarnele sunt foarte mari, ajung la lungimea de 80 cm si greutatea de 14 kg.

Aceasta specie de oaie salbatica traieste in regiunile de munte sau pe pantele stancoase si ierboase din sud-vestul Canadei, partile centrale si vestice ale Statelor Unite ale Americii, nordul Mexicului si Europa de Vest. In sezonul cald ele urca la altitudini de pana la 2500 m. Iarna se intorc in regiunile mai joase.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1,5-1,8 m, inaltimea la greaban de 80 cm si greutatea de 55-125 kg. Masculul este intotdeauna mai mare si mai puternic decat femela, are greutatea mai mare. In timpul lunilor de vara blana de pe intregul corp are un colorit maro, iar in sezonul rece aspectul ei devine gri-maroniu. Capul este mare, botul lung, uechile mici, iar ochii sunt expresivi, au irisul de culoare maronie. Coada este lunga de 7-15 cm, iar in jurul ei la baza, pe partea dorsala a corpului, apare un petic de blana de culoare dechisa. Pembrele anterioare si posterioare sunt lungi si subtiri, acoperite cu par maroniu, terminate cu degete copitate.Muflonul Bighorn, Ovis canadensis

Aceste animale salbatice traiesc in munti, formand grupuri mari de pana la 100 de exemplare, au capacitatea de a urca pantele abrupte si de a inota. In timpul noptii se odihnesc, iar ziua devin active, isi cauta hrana preferata formata din ierburi si plante. Grupurile de mufloni sunt conduse de un mascul care are coarnele mai mari si este mai in varsta. Deseori masculii se lupta intre ei in perioada de rut, isi disputa dreptul la imperechere cu femelele si dorinta de a urca pe scara ierarhica, de a-si dovedi puterea si de a ajunge la un moment dat sa conduca grupul. In lunile de toamna are loc imperecherea dintre masculi si femele. Dupa o perioada de gestatie de 5-6 luni femela face un singur pui, care este alaptat jumatate de an. La varsta de un an ajunge la maturitatea sexuala, insa uneori se imperecheaza la 2-3 ani. Speranta de viata la muflonul Bighorn este de peste 20 de ani.

Muflonul Bighorn face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae si are denumirea stiintifica de Ovis canadensis. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Muflonul Bighorn (Ovis canadensis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here