In regiunile cu arbusti, paduri uscate si pasuni din Australia de Sud-Vest si Tasmania traieste o specie de cangur numit bettong cu coada stufoasa. Acest mamifer marsupial de padure impresioneaza prin coada sa lunga de 29-36 cm care depaseste uneori lungimea totala a corpului si are partea de la varf acoperita cu par lung si negru.Bettong-cu-coada-stufoasa-Bettongia-penicillata1.jpg

Exemplarele adulte au corpul lung de 30-36 cm si greutatea de 1,1,5 kg. Masculii sunt de obicei putin mai mari decat femelele si cantaresc mai mult. Ei se misca cu ajutorul membrelor posterioare mult mai robuste si mai mari, iar pe cele anterioare le folosesc pentru tinerea hranei. Blana este in nuante gri-maronii pe partea dorsala si gri-deschis pe laterale si partea ventrala. Capul este mic, urechile rotunjite cu lungimea de 2,8 cm, botul alungit, de o parte si de alta are cateva perechi de vibrize de culoare deschisa. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare neagra.

Bettong-cu-coada-stufoasa-Bettongia-penicillata

Bettongul cu coada stufoasa traieste solitar in vizuini, isi face cuibul in sol din ierburi uscate si scoarta de copac pe care le aduna cu ajutorul cozii groase si paroase, partial cu rol prehensil. Nu este gregar, este fungivor, hrana sa consta din special din ciupeci, pe care le digera in mod indirect, intai sunt consumate de bacterii intr-o zona a stomacului si apoi substantele nutritive ajung din stomac in intestinul subtire unde sunt ulterior complet digerate. De asemenea mananca mici nevertebrate, insecte, seminte, rasina si alte plante subterane – bulbi, radacini, tuberculi.

Citește și:  Dinozaurul Polacanthus descoperit în Anglia

In perioada de imperechere masculii si femelele pot fi observati impreuna. Perioada de gestatie dureaza 21 de zile, dupa care femela naste un singur pui pe care il poarta in marsupiu timp de 98 de zile. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de un an si sase luni si traiesc in jur de 4-6 ani. In conditii de captivitate pot trai si mai mult, pana la cel mult 4 ani.

Aceasta specie este protejata prin lege, numarul de exemplare este destul de mic desi deocamdata riscul ei de disparitie este scazut. Are denumirea stiintifica de Bettongia penicillata, face parte din ordinul Diprotodontia, familia Potoroidae.

Video – Bettong cu coada stufoasa (Bettongia penicillata):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.