Oposumul cu umeri negri este un mamifer marsupial care traieste in padurile tropicale din vestul Americii de Sud, din Peru si Brazilia. Poate fi recunoscut dupa cele doua dungi late si negre ce se intind din zona umerilor si pana la membrele anterioare.

Foto: terrambiente.org
Foto: terrambiente.org

Are corpul mic, cu lungimea de 21-26 cm si greutatea de 200-600 g. Intregul corp este acoperit cu blana deasa si lanoasa alcatuita din fire de par lungi cenusii, iar coada are lungimea de 22-31 cm, este golasa la baza si in rest acoperita cu fire de par gri, iar la varf este alba. Are rol prehensil, de apucare a crengilor copacilor, pentru a-si mentine echilibrul. Membrele anterioare sunt mai lungi decat membrele posterioare, robuste si terminate cu degete prevazute cu gheare ascutite. Capul este mare datorita craniului bine dezvoltat, iar ochii sunt proeminenti, au irisul de culoare neagra. Botul este scurt, are vibrize pe buza superioara, iar urechile sunt mici, rotunjite si golase.
Aceste animale sunt arboricole, traiesc mai mult in copaci, unde isi cauta hrana preferata formata din fructele acestora. Mananca si larve de insecte, nuci sau alte fructe ce au coaja tare, nectar de flori si mici animale. Pe sol coboara mai rar, doar pentru a-si cauta hrana. Sunt animale solidare, doar in perioada de reproducere formeaza grupuri familiare.

Citește și:  Vulpea, vezi câte specii cuprinde familia Canidae

Reproducerea la aceasta specie este caracteristica mamiferelor marsupiale. Dupa imperechere, femela are o perioada de gestatie de numai 13-14 zile, dupa care face unul sau doi pui. Perioada de lactatie este de pana la 125 zile, apoi puii sunt intarcati si trecuti pe hrana formata din fructe si larve.

Oposumul cu umeri negri este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Caluromysiops irrupta, face parte din ordinul Didelphimorphia, familia Didelphidae.

Video – Oposumul cu umeri negri (Caluromysiops irrupta):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.