Din familia sobolanilor marsupiali – Didelphidae – face parte o specie foarte populara in America de Nord – Oposumul comun (Didelphis virginiana). Acest omnivor veritabil poate fi intalnit si in America Centrala, in SUA si Mexic.

Exemplarele adulte au corpul cu lungimea de 33-50 cm, greutatea de 2-5,5 kg si lungimea cozii de 25-53 cm. Corpul este indesat, capul mic cu botul ascutit si roz, coada golasa, partial cu rol de prindere, ochii mari cu irisul de culoare neagra, membrele scurte cu labe cu cate cinci degete, prevazute cu gheare ascutite si incovoiate. Maxilarul are cinci incisivi, caninii sunt foarte bine dezvoltati, iar molarii au margini taioase. Fata are un colorit cenusiu-deschis sau chiar alb, iar urechile sunt mari, rotunde, cu blana neagra la interior si mai deschisa la exterior. Corpul este acoperit cu blana de culoare variabila – gri, maronie, cenusie, roscata sau neagra – cu peri scurti, desi si lungi cu varful alb, care ii confera un aspect zburlit.

Oposumul comun (Didelphis virginiana)

Oposumul comun este un animal arboricol insa uneori coboara si pe sol, unde cu adevarat se misca destul de incet si stangaci. Se intampla sa se apropie si de asezarile omenesti, uneori pentru a-si face adapost in mormanele de resturi sau pentru a scormoni in gunoaie dupa hrana. Are obiceiul sa patrunda in gospodariile oamenilor, in adaposturile pentru pasari, unde omoara tot ce gaseste si suge sangele pasarilor ucise. Este un animal daunator pentru avicultori pentru ca fura si manaca oua.

Citește și:  Șoarecele-cârtiță hotentot (Cryptomys hottentotus), o specie răspândită de mamifere rozătoare

Daca este surprins si atacat are talentul de a se preface mort si acest lucru ii reuseste atat de bine incat deseori duce in eroare urmaritorul, care se indeparteaza de el si astfel poate scapa de acesta. Poate sta in pozitie nemiscata, incolacit pe o parte, cu ochii si gura deschisa, o perioada de aproximativ 6 ore, fara sa reactioneze la stimuli si atingere. Mai mult decat atat, pentru a avea si mai multa credibilitate poate emana din anus un fluid cu miros respingator. Fiind un animal omnivor, hrana sa consta din larve, fructe, flori, oua, lesuri, anumite plante din gradini.

Este activ in special noaptea, are capacitatea de a inota excelent si de a se catara cu abilitate in copaci. In perioada de imperechere, masculii nu se lupta intre ei insa se evita tacit, desi nu au un anumit teritoriu delimitat. Femela face de obicei un numar de pana la 18 pui, insa avand mameloane doar pentru 13, o parte din pui mor. Cei care supravietuiesc stau prinsi de sfarcurile ei pentru a se hrani, o perioada de o luna si jumatate, iar dupa o perioada de 70 de zile sunt pregatiti sa paraseasca marsupiul si sa isi caute hrana singuri.

Oposumul comun face parte din ordinul Didelphimorphia, genul Didelphis si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Oposumul comun (Didelphis virginiana):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.