Wombatii sunt mamifere marsupiale cu aspect de ursuleti speriosi si timizi raspanditi mai ales in Tasmania, Australia si Insulele Filipine. Deseori sunt folositi ca animale de companie, deoarece se adapteaza foarte usor la viata in captivitate.

Wombatul sudic cu nas paros  numit si Lasiorhinus latifrons face parte din cele trei specii ale familiei Phascolomyidae si este cea mai mica dintre toate. Numele de latifrons vine de la forma larga a partii anterioare a capului – partea frontala a craniului. O particularitate importanta a wombatului este creierul sau mare care il face sa fie deosebit fata de toate celelalte animale marsupiale care traiesc in Australia.

Ca mamifer de vizuina traieste solitar, isi delimiteaza un teritoriu al sau pe cateva hectare si este activ mai ales noaptea. Este bine adaptat la aproape toate conditiile de trai, atat la viata terestra, cat si arboricola. Expertii il considera o ruda oarecum apropiata a animalului marsupial Koala. Ca si acesta are un aspect compact, indesat si greoi. Are lungimea corpului de 77-100 cm si greutatea de 19-32 kg.

Coada este lunga de 2,5-6,0 cm. Corpul este acoperit cu blana lunga, matasoasa si moale, in nuante de culori maronii-cenusii, cafenii si negre pe partea dorsala. Pe obraji si zona pieptului bana are un colorit albicios. Urechile sunt medii, triunghiulare si ascutite, botul robust si acoperit cu par, narile de asemenea. In partea posterioara a corpului prezinta marsupiul bine dezvoltat.

Wombatul sudic cu nas paros traieste in regiunile de munte sau campie, cu paduri si savane din sudul pana in vestul Australiei, din Campia Bullarbor pana la New South Wales. Este vegetarian, consuma tot felul de ierburi de la nivelul solului, frunze si radacini, pe care le roade cu incisivii puternici, asemanatori ca la rozatoare si iepuri. Dintii cresc continuu, pe toata durata vietii, de aceea ei sunt rosii prin consumul plantelor bogate in fibre.

Citește și:  Quokka – cel mai fericit animal din lume

Wombatul sudic cu nas păros

In perioada de reproducere stau in perechi si deseori formeaza mici colonii, dar tin cont de fiecare in parte si nu-si incalca teritoriile. Obisnuiesc sa-si sape galerii lungi de aproximativ 30 cm in solurile uscate si afanate cu ajutorul membrelor anterioare prevazute cu gheare lungi, tari si ascutite.

Cand simt pericolul fug imediat intr-un galop caracteristic si se ascund in vizuinile adanci, iar cand nu pot scapa stau pe loc si arunca inapoi cu picioarele din spate, maraind in acelasi timp pentru a speria inamicul. Nu alearga pe distante lungi pentru ca obosesc usor, de aceea prinderea acestor animale este foarte usoara.

Reproducerea este o data pe an si are loc in lunile de primavara-vara, din aprilie si pana in iunie. Toamna femela naste un singur pui, in cazuri exceptionale doi. Acestia sunt alaptati de femela o perioada de cateva luni, iar dupa aproximativ 8 luni puii parasesc marsupiul si in scurt timp devin independenti. Ajung la maturitatea sexuala abia la varsta de 3 ani si traiesc 20-24 de ani. Dusmanii sai cei mai mari sunt cainii, vulpile, vulturii si alte pasari mari de prada.

Wombatul sudic cu nas paros este o specie vulnerabila, numarul de exemplare este mic, multe dintre ele au fost omorate de pradatori, dar si de otrava pusa de oameni pentru combaterea sobolanilor.

Video – Wombatul sudic cu nas paros (Lasiorhinus latifrons):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.