Maria este unul dintre cele mai populare nume de la noi şi din lume. Prenumele Maria şi derivatele feminine şi masculine – Măriuca, Mariana, Marioara, Mari, Maricica, Marina, Marinela, Marian, Marin etc. – sunt purtate de peste două milioane de români (aproximativ 1 800 000 de femei şi peste 400 000 de bărbaţi).
Începând cu Evul Mediu, până la mijlocul secolului al XX-lea, a fost cel mai răspândit prenume feminin din spaţiul european, aflându-se şi astăzi, în pofida scăderii în popularitate, după anii 1980, pe locul 7 în top 50 cele mai răspândite prenume.
Despre etimologia numelui Maria, lingviştii au formulat, în timp, diverse ipoteze. Cei mai mulţi consideră că provine din ebraicul “Myriam”, în aramaică (idiom din familia limbilor semitice), Maryam, format din rădăcina “mry” (a iubi) şi “Amon” (divinitate supremă, zeu al Soarelui, pentru preoţii din Teba).
Alţi lingvişti spun că originea cuvântului “Maryam” se află în “mara(h)”, un cuvânt ebraic care înseamnă “amărăciune” şi “mrit” (“îndrăgită”, în egipteana veche). Varianta grecească a acestui nume a fost “Mariamne/ Mariam”, “Aleasa lui Amon”, iar pentru creştini, “Aleasa lui Dumnezeu”.
“Stella Maris”
Se pare că latinii au preluat ebraicul “Maryam”, pornind de la varianta ortografiată “Mar yam” (în două cuvinte) şi care poate să însemne “picătură din mare” sau “mare a amărăciunilor” şi au tradus această structură prin “stella maris” (“steaua mării”).
Ortografierea în două cuvinte – “Mar yam” – a fost găsită în “Septuaginta” (Vechiul Testament grecesc, cea mai veche traducere greacă a Cărţilor din Biblia ebraică) şi se explică printr-o greşeală de scriere. Cert este că “Stella Maris” a devenit denumirea antică, simbolică, a Fecioarei Maria, păstrată şi în perioada Evului Mediu, cu sensul de “Stea călăuzitoare” pe drumul către Hristos, pentru ca omul “să nu se răstoarne în mijlocul valurilor stârnite marea in furtună”, cum consemnează un teolog din secolul al IX-lea.
Cu acest nume, Stella Maris, Fecioara Maria a rămas, peste timp, protectoarea navigatoruilor. Este şi explicaţia pentru faptul că nenumărate biserici catolice, din zonele de coastă ale Europei, se numesc “Stella Maris”. Patroana spirituală a Olandei este, şi astăzi, Stella Maris.
Se poate constata, astfel, că numele Maria, deşi cunoscut încă dinainte de răspândirea creştinismului, a devenit extrem de popular odată cu veneraţia faţă de Maica Domnului, cea “îndrăgită”, “iubită”, un model de bunătate şi generozitate, aşa cum o prezintă toate textele sacre.
Alte simboluri asociate numelui Maria – safirul
Frumoasa piatră preţioasă albastră – safirul (din latinescul „saphirus” și grecescul „sapheiros”, ambele înseamnand “albastru”) – “Piatra celestă ce reface întreaga simbolistică a Azurului” (Jean Chevalier, “Dicţionarul de simboluri”) este asociată, din timpurile vechi, numelui Maria, simbolizând prietenie, încredere, fidelitate, echilibru, speranţă, vitalitate.
Într-un text din secolul al X-lea, aparţinând unui anume episcop Marbode, poet şi hagiograf (autor al unor scrieri despre vieţile sfinţilor) se spune: “Frumuseţea safirului este asemenea tronului ceresc, desemnând inima celor simpli, a celor a căror viaţă devine strălucitoare prin iubire si virtute”. În tradiţia creştină, safirul este un simbol al împărăţiei cereşti.
Sfânta Maria – sărbători în calendarul creştin
În calendarul creştin, există mai multe sărbători dedicate Fecioarei Maria – Naşterea Maicii Domnului (numită popular “Sfânta Maria Mică”) – 8 septembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie, Bunavestire – 25 martie, Adormirea Maicii Domnului (“Sfânta Maria Mare”) – 15 august.
Perioada dintre “Adormirea Maicii Domnului” şi “Sfânta Maria Mică” marchează sfârşitul verii. Tradiţiile spun că acum este vremea când se culeg plantele de leac, iar în ziua de 15 august, se împart struguri, faguri de miere, prune, pentru sufletelor celor trecuţi în eternitate. Dacă în preajma acestei zile înfloresc trandafirii, toamana va fi lungă şi frumoasă.
În privinţa urării de “La mulţi ani!”, pentru cine poartă numele Maria sau un derivat al acestui nume, şi de Sfânta Maria Mare (15 august), nu numai de Sfânta Maria Mică (8 septembrie), inclusiv reprezentanţii bisericii spun că se poate face o astfel de urare, pentru că “Adormirea Maicii Domnului” nu marchează un sfârşit, ci un triumf al iubirii în eternitate.
Tuturor celor care poartă numele Maria/ Marian sau un derivat al acestora, “La mulţi ani!”