Marsuinul de Pacific apare in apele putin adanci, pana la 40 m, in Golful Californiei. Numarul de exemplare in anul 2004 era de cel mult 400 de marsuini, in prezent a scazut, se pare ca mor aproximativ 30 de astfel de mamifere marine pe an. Pescuitul accidental, prinderea lor in plasele de pescuit a dus la distrugerea unui numar mare de astfel de cetacee.

Marsuinul de Pacific (Phocoena sinus), probabil doua exemplare adulte, Foto: animalworld.tumblr.com

Avand in vedere ca este o specie endemica doar din aceasta zona din apropierea coastei Californiei, se explica si denumirea sa populara de marsuinul din Golful Californiei. Are lungimea corpului de pana la 1,5 m si greutatea de aproximativ 48 kg. Dimorfismul sexual la aceasta specie consta in faptul ca femela este mult mai mare decat masculul. Coloritul corpului este predominant gri-cenusiu pe partea dorsala si mai deschis pe cea ventrala, la unele exemplare burta este chiar alba. De la varful botului si pana la cele doua inotatoare pectorale are cate o dunga gri, ingusta, caracteristica speciei. Inotatoarea codala este mare, impartita in doi lobi, pozitionata orizontal ca la toate speciile de cetacee. Inotatoarea dorsala este mare si triunghiulara, are varful rotunjit, este pozitionata aproximativ la mijlocul spatelui. Capul este mic, ochii sunt mari si expresivi, pozitionati pe partile sale laterale. In jurul ochilor si a gurii coloritul pielii este putin mai inchis, gri-intens.

Marsuinul de Pacific (Phocoena sinus) in Golful Californiei, Foto: verdexmi.org

Traieste solitar dar si in mici grupuri de cateva exemplare. Hrana sa consta din cefalopode si diferite specii de pesti. In perioada de reproducere femela naste un singur pui care are lungimea corpului de 70-80 cm. Fiecare femela este foarte protectiva cu puiul sau (il alapteaza si il ocroteste cu cea mai mare atentie timp de cateva luni) ceea ce nu se poate spune despre mascul.

Marsuinul de Pacific are denumirea stiintifica de Phocoena sinus, face parte din ordinul Cetacea, familia Phocoenidae si este o specie in pericol grav de disparitie.

Video – Marsuinul de Pacific (Phocoena sinus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here