Dinozaurul Microvenator era un animal preistoric de prada care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul inferior, cu aproximativ 110-100 de milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Wyoming, Statele Unite ale Americii si in China, in Tibet. In anul 1970 aceasta specie este descrisa de paleontologul John Ostrom si numita stiintific drept Microvenator celer.

Acest dinozaur avea lungimea de 1,5-2 m si greutatea de 10 kg. Popula zonele impadurite din spatiul unde acum se afla America de Nord si se hranea cu mici mamifere si dinozauri. Avea corpul acoperit cu piele si solzi sau chiar cu forme primitive de pene (dupa cum considera unii cercetatori). Capul alungit se termina cu un bot robust ale carui maxilare erau prevazute cu dinti ascutiti, de diferite marimi. Deasupra ochilor mari prezenta niste proeminente osoase cu rol de protectie, iar narile pozitionate deasupra botului, in partea din fata arata ca mirosul acestui animal era foarte fin. In concluzie acest carnivor lacom avea capacitatea de a observa de departe prada, de a aprecia cu exactitate distanta pana la ea si chiar de a o depista prin simtul olfactiv foarte dezvoltat.

Citește și:  Șarpele-șobolan comun (Elaphe obsoleta), trăiește în regiunile împădurite

Microvenator celer 1Gatul lung si musculos era foarte flexibil, putea sa sustina si sa miste capul dinozaurului fara prea mare efort, in toate partile. Coada foarte lunga si subtire era mentinuta mereu ridicata deasupra solului si utilizata in mentinerea echilibrului.

Membrele anterioare erau suficient de bine dezvoltate, se terminau cu cate trei degete lungi prevazute cu gheare ascutite si curbate, utilizate cu siguranta pentru vanatoare. Membrele posterioare erau mai lungi si mai robuste, se terminau cu gheare mari, ascutite si incovoiate, aveau coapsele mai mici decat tibia, ceea ce indica ca era un alergator foarte rapid.

Acesti dinozauri carnivori vanau separat dar si in grup, mai ales atunci cand vroiau sa doboare un dinozaur erbivor de talie mare. Isi faceau strategii bine puse la punct, incercau sa atace intotdeauna pe neasteptate, astfel incat victima sa nu aiba suficient timp sa se apere sau sa fuga din calea lor.

Dinozaurul Microvenator face parte din ordinul Saurischia, familia Oviraptoridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.