Familia Meliphagidae cuprinde 176 de specii de pasari ,,mancatori de miere” din care un grup relativ mic de 16 specii sunt numite pasari-calugar. Dintre acestea cea care are dimensiunile cele mai mici este micuta pasare-calugar (Philemon citreogularis) care nu depaseste 27 cm. Celelalte specii ajung si la 32 cm.

Arealul acestei pasari este alcatuit din regiunile din Australia, Noua Guinee si Insula Sunda Mica din Indonezia. Prefera regiunile impadurite mai ales cele de eucalipt, din apropierea cursurilor de ape. Numeroase exemplare traiesc in padurile umede, de mangrove, in zonele aride in apropierea cailor navigabile, dar si in livezi, gradini si parcuri.

Masculul este mai mare decat femela, dar are penajul similar cu aceasta. Pe partea dorsala penajul este maroniu-gri, in zona gatului pare sa aiba un fel de guler gri-albicios, pe fata nuanta devine usor albastruie, zona de sub cioc este galbuie, iar pe partea ventrala coloritul este mai deschis in nuante de alb-gri.

Citește și:  Țesătorul sociabil (Philetairus socius), păsări cu cel mai mare cuib din lume
Philemon citreogularis, Foto: air-internet-arnhem.net
Philemon citreogularis, Foto: air-internet-arnhem.net

Ciocul este caracteristic, puternic, lung si curbat, de culoare inchisa, ochii sunt mari pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare maro, iar coada este patrata si predominant maronie-deschis. Picioarele sunt puternice, terminate fiecare cu cate trei degete orientate inainte si unul mai mic inapoi, toate prevazute cu gheare tari, ascutite si curbate.

Micuta pasare-calugar este deseori victima pisicilor. Hrana sa consta din nectarul florilor dar si diferite nevertebrate, fructe, seminte, flori. Acesti mancatori de nectar traiesc in grupuri mici, formeaza perechi monogame si isi fac cuibul in copacii din apropierea apelor. Acesta are forma rotunda, de ceasca si este realizat din fire de iarba uscate si alte vegetale moi. Masculul si femela sunt foarte uniti intre ei, isi construiesc impreuna cuibul si au ambii grija de puii lor. Ouale insa sunt clocite doar de femela.

Micuta pasare-calugar face parte din ordinul Passeriformes, familia Meliphagidae.

Video – Micuta pasare-calugar (Philemon citreogularis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.