Mierla gulerata (Turdus torguatus) este un locuitor al zonelor stancoase, pantelor cu grohotis si regiunilor cu jnepeni din Muntii Alpi. Numele sau vine de la desenul alb in forma de semiluna de pe piept. Aria ei de clocire se afla in muntii Europei, atat in zonele centrale, cat si in cele sudice, iarna migreaza spre sud. Vine in tara noastra in luna martie si pleaca in luna octombrie. Traieste si cloceste indeosebi in Muntii Carpati. Spre deosebire de celelalte mierle, zboara razlete sau in grupuri mici. In timpul iernii se aduna in grupuri mai mari.

Mierla-gulerata.jpgPenajul este in mare parte negru cu nuante maronii. Aripile au marginile penelor mai deschise. Are lungimea de 24 cm, deschiderea aripilor de 40 cm si greutatea de 90-130 g. Masculul este un pic mai mic decat femela. Are ciocul galben, picioarele si irisul de culoare neagra. La pasarile tinere lipseste desenul alb de pe piept.

Citește și:  Cormoranul cu moț dublu (Phalacrocorax auritus), specie unică de cormoran din America de Sud

Mierla gulerata isi face cuibul din crengute uscate, in crapaturile stancilor sau in gaurile malurilor abrupte. Il captuseste cu diferite plante, iarba si frunze. In luna martie-aprilie, femela depune cinci sau sase oua verzui, de doua ori pe an. Acestea sunt clocite o perioada de aproximativ doua saptamani, apoi ies puii care sunt hraniti de ambii parinti.

Se hraneste cu diferite insecte, viermi, rame, soparle mici, seminte si fructe de ienupar. Cantecul ei este alcatuit din sunete scurte ,,tac-tac-chuc-chuc”. Cand zboara scoate un sunet mai lung ,,chuirrr”. Este o pasare migratoare, monogama, care isi apara teritoriul.

Face parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

Video – Mierla gulerata (Turdus torguatus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.