Trupialul-ciocarlie estic (Sturnella magna) este o pasare cantatoare de marime medie asemanatoare cu pitulicea, care traieste in America de Nord si nordul Americii de Sud si face parte din grupul acelor pasari cunoscute sub numele de ,,mierle”. Poate fi intalnita in regiunile cu savane, pasuni, fanete, campurile intinse, pe marginea drumurilor, in livezi si terenuri agricole.

La varsta adulta poate avea lungimea corpului de 21-22,5 cm si greutatea de 85 g. Penajul acestui trupial se remarca prin coloritul galben al penelor de pe partea ventrala, mai ales din zona gatului, a pieptului si a burtii. Mai mult decat atat o caracteristica a acestei specii o constituie pata neagra in forma literei V de pe piept. Pe cap penajul este pestrit in nuante de culori albe, bej si maronii, in fata ochilor are cate o pata galbena.

Pe partile laterale ale corpului are un colorit alb cu dungi negre, iar pe spate este maro cu dungi inchise. Ochii sunt mici si negri, pozitionati pe partile laterale ale capului, deasupra lor are cate o dunga de culoare deschisa, ca o spranceana. Ciocul este ascutit, puternic, de lungime medie, iar picioarele sunt subtiri, fiecare din ele terminate cu trei degete orientate inainte si unul inapoi, prevazute cu gheare ascutite si curbate.

In lunile de vara, in perioada clocitului femela isi construieste un cuib din crengute si fire de iarba uscate pe pamant, pe care il acopera cu vegetatie pentru a fi ferit de pradatori si ii face un fel de intrare ca un tunel. Dupa imperechere ea depune o ponta de 2-4 oua albe cu puncte negre, pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti tot de femela si asistati doar de mascul.

Citește și:  Brotăcelul cu ochi roșii (Agalychnis callidryas), o broască arboricolă

Trupialul-ciocârlie estic

La aceasta specie mascul poate avea 2 sau 3 femele, fiecare din ele isi cloceste ouale intr-un cuib separat, insa pentru femela exista un singur mascul pe toata perioada cat cuibareste. Masculul are obiceiul in perioada de imperechere sa stea pe ramura unui copac mai inalt si sa scoata triluri scurte ca un semnal de avertizare a celorlalti masculi ca teritoriul este al sau, iar ei trebuie sa se indeparteze de toate femelele din zona.

Trupialii-ciocarlie sunt pasari partial migratoare, care zboara in stoluri in cautarea hranei. Cantecul lor este simplu, are tonuri placute, dar scurte. Hrana lor consta din artropode, fructe de padure si seminte. Au obiceiul sa mearga pe sol si sa sondeze cu ciocul prin stratul de vegetatie pentru a gasi insecte, gandacei si larve de insecte.

Trupialul-ciocarlie estic face parte din ordinul Passeriformes, familia Icteridae. Numarul de exemplare s-a redus in locurile unde a fost limitat habitatul lor natural, in estul Americii de Nord, prin defrisarea unor zone impadurite. Aceasta specie nu este in pericol de disparitie.

Video – Trupialul-ciocarlie estic (Sturnella magna):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.