Arta si cultura chinezeasca au surprins inca din cele mai vechi timpuri si sunt cunoscute in intreaga lumea datorita frumusetii, unicitatii si misticismului debordant. Din sutele sau chiar miile de obiecte create de catre aceasta fabuloasa civilizatie, un singur obiect este mai presus decat orice: mingea puzzle – cubul Rubik al lumii antice, dupa cum a fost supranumit in numeroase randuri. Ce reprezinta mingea puzzle si de ce este o opera de arta veti afla in randurile care urmeaza.

Mingea puzzle1

Mingea chinezeasca ce se aseamana cu un puzzle reprezinta un obiect decorativ realizat din mai multe sfere din fildes dispuse concentric. Interesant si in acelasi timp misterios este faptul ca mingea este sculptata intr-o singura bucata de fildes si totusi piesele se misca independent, tocmai din acest motiv mica sculptura fiind denumita cubul Rubik al lumii antice.

Mingea contine 42 de piese sau mai bine spus 42 de sfere care se rotesc independent pentru a crea un puzzle.
Realizarea acestor obiecte este foarte migaloasa si necesita nu doar un simt artistic dezvoltat, ci si multa rabdare si o mana ferma pentru ca fildesul este un material greu si dificil de sculptat. Mingea principala este asezata pe un suport iar artistii incep sa o sculpteze realizand mici orificii pentru a marca semnele elementelor ulterioare. Cu ajutorul unor instrumente speciale, mingea din fildes este sculptata pe straturi, stratul din mijloc fiind cel mai important dar si cel mai dificil de realizat.

Citește și:  Muntii Carpati - Stiati ca
Mingea puzzle chinezeasca
Mingea puzzle chinezeasca sursa: www.odditycentral.com/pics/chinese-puzzle-balls-the-rubiks-cube-of-the-ancient-world.html

Puzzle-urile de acest gen inca mai sunt create de catre artizani insa nu din fildes natural, ci din inlocuitori sau chiar plastic pentru a fi mai accesibile si mai usor de inteles si de sculptat. In mod normal, un puzzle chinezesc traditional nu rezista miscarilor bruste necesare rezolvarii unui cub Rubik iar fildesul nu poate fi sculptat decat manual.

Puzzle-urile sunt sculptate cu modele traditionale chinezesti, aceste obiecte avand si o mare insemnatate din punctul de vedere al simbolisticii, fiind considerate amulete norocoase, aducatoare de dragoste si succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.