În inima orașului Deva, lângă Cimitirul Eroilor Sovietici, se află Cimitirul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, care găzduiește și Monumentul Eroilor Români. Acesta este locul unde, anual, la 25 octombrie, comunitatea locală și Garnizoana Deva sărbătoresc Ziua Armatei Române printr-un ceremonial militar și religios.

Monumentul este realizat din marmură și poartă inscripția „Eroi au fost, eroi sunt încă și-or fi în neamul românesc„, oferind un omagiu etern eroilor căzuți​.

monumentul-eroilor-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Monumentul Eroilor Neamului, situat în curtea Catedralei Ortodoxe „Sfântul Nicolae„, a fost creat de sculptorul Ioan Seu între anii 1993 și 1995. Pe latura frontală a monumentului sunt prezentate chipurile lui Horia, Cloșca, Crișan și Avram Iancu, în timp ce pe celelalte trei laturi sunt inscripții dedicate eroilor din cele două războaie mondiale.

Un element distinctiv este crucea de la vârful monumentului, pe care este gravat un porumbel, simbol al păcii și libertății. Acesta reprezintă un omagiu adus tuturor eroilor români, comemorați an de an de Ziua Eroilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.