Monumentul Independenţei din Tulcea sau Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă se află în Parcul Monumentului, pe Colnicul Hora. Aşa cum îi spune şi numele, a fost construit pentru a cinsti memoria celor care au luptat în Războiul de Independenţă, desfăşurat între anii 1877-1888, dar şi pentru comemorarea unirii Dobrogei cu România.

partea-de-jos-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

Piatra de temelie a Monumentului Independenţei a fost pusă în anul 1879, chiar de regele Carol I care se afla într-o vizită alături de Mihail Kogălniceanu. Un astfel de monument a fost destul de costisitor, însă lucrările au fost suportate de “Liga pentru propăşirea Dobrogei”, care a reuşit să strângă, prin diverse metode, suma necesară.

A fost angajat sculptorul George Vasilescu pentru a se ocupa de impresionanta lucrare, însă acesta a murit înainte să o termine. Lucrările au fost preluate de Constantin Bălcescu, iar construcţia a fost finalizată în anul 1899.

partea-stanga-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

Inaugurarea Monumentului Independenţei a avut loc abia în anul 1904, prezent la ceremonie fiind acelaşi Carol I. Iniţial, monumentul avea un soclu pătrat, cu două trepte, fiind executat în granit de Dobrogea. Obeliscul, înalt de 22 de metri şi din granit de Ravena, se ridică deasupra unui piedestal, care lua forma unor volume paralelipipedice.

Baza obeliscului conţinea un vultur cu aripile deschise şi un dorobanţ cu o goarnă într-o mână şi o armă pe unul dintre umeri. Cele două statui erau făcute din bronz, chiar la Veneţia.

motive-decorative-de-pe-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

Din păcate, Monumentul Independenţei a fost vandalizat în timpul Primului Război Mondial, când armata germano-bulgară a ocupat teritoriul Dobrogei. Atunci, aceştia au demontat statuile vulturului şi dorobanţului, precum şi plăcile de pe monument şi le-au dus în Bulgaria unde le-au topit.

Cu toate acestea, monumentul a fost refăcut, în mare parte, în anul 1932 când a fost reconstruit obeliscul, însă fără cele două statui.

monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea-vazut-din-fata.jpg

În anul 1977, cu prilejul trecerii a 100 de ani de la proclamarea independenţei României, Monumentul Independenţei şi-a recăpătat forma iniţială – cele două statui au fost refăcute şi au fost puse şi noi plăci comemorative, totul cu ajutorul sculptorului Cristea Grosu. Astăzi, monumentul este unul dintre cele mai populare obiective turistice din Tulcea.

stema-cu-inscriptie-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

Fiecare imagine a Monumentului Independenței poate capta detaliile impresionante ale arhitecturii sale, de la basoreliefurile care ilustrează scene din război, până la inscripțiile comemorative. Fotografiile pot surprinde măreția acestui monument pe fundalul peisajului urban sau pot focaliza pe detaliile sculpturale, fiecare contribuind la povestea de eroism și unitate națională pe care monumentul dorește să o transmită.

prim-plan-cu-detalii-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

Monumentul Independenței din Tulcea nu doar că omagiază eroii Războiului pentru Independență, dar reflectă și contextul politic și cultural al perioadei sale de construcție.

soldatul-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

Situat strategic în Parcul Monumentului, locul unde acesta se află a fost ales pentru semnificația sa simbolică și vizibilitatea în oraș. Legendele locale sugerează că în jurul monumentului s-au desfășurat adunări importante și ceremonii care au marcat momente istorice semnificative pentru comunitatea locală.

placuta-informativa-aflata-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

dunarea-vazuta-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
priveliste-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
soimul-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
sigla-orasului-vazuta-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
fotografie-cu-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
scarile-care-urca-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
placuta-aniversara-pentru-cetatea-aegyssus-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
monument-comemorativ-aflat-langa-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
programul-de-vizita-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg
poarta-de-la-monumentul-independentei-1899-din-tulcea-judetul-tulcea.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.