Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea, aflat in orasul Roma din Italia, celebreaza unificarea tarii, fiind ridicat in memoria celui care a fost Vittorio Emanuele al II-lea, rege al Piemontului, Savoiei si Sardiniei, care, intre anii 1849 si 1861, a dus o lupta continua pentru unificarea tarii. Impresionantul monument este opera artistului Giuseppe Sacconi, acesta realizandu-l in anul 1885; monumentul avea sa fie inaugurat in anul 1911.

Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea1

Vittorio se afla de multi ani in fruntea miscarii de unificare a Italiei si, dupa mari eforturi, venite atat din partea sa, cat si de la alte ilustre personalitati, a reusit ca, in anul 1860, sa anexeze majoritatea partii nordice si centrale a Italiei la regatul sau, Piemont-Sardinia, formandu-se astfel, in mod oficial, regatul Italiei, in fruntea caruia statea el, ca prim rege.

Marea pierdere a lui Vittorio Emanuele al II-lea a fost insa Venetia, care a continuat sa ramana sub ocupatie austriaca, de vreme ce Statele Pontificale si Regatul celor Doua Sicilii au ramas teritorii autonome. Insa regele Vittorio nu avea sa renunte atat de usor la ideea de a anexa si Venetia, acesta ducand o lupta acerba impotriva austriecilor, ca intr-un final, dupa un razboi greu, Venetia sa fie cedata de austrieci. Tot in aceasta perioada, armatele franceze aveau sa se retraga din Roma, oras care a fost de indata declarat capitala Italiei unificate in anul 1871. Acesta a fost momentul in care, pentru prima oara, intreaga Peninsula Italica era eliberata de sub jugul ocupatiei straine, iar toate aceste reusite i se datorau regelui Vittorio Emanuele al II-lea.

Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea11

Ridicat din marmura, magnificul monument al lui Vittorio se poate vedea aproape din toate partile Romei. Artistul care a creat aceasta impresionanta capodopera a decis sa compuna monumentul dintr-o scara, cu coloane in stil corintic, fantani si doua Victorii inaripate de-a dreptul superbe, ce au fost puse pe acoperis, fiecare dintre acestea aflandu-se la conducerea unui car. Iar in fata cladirii propriu-zise, sta o statuie a lui Vittorio Emanuele al II-lea, acesta stand stand pe un cal urias. Vizitatorii mai pot vizita in complexul construit in cinstea celui care a fost primul rege al Italiei unificate si Muzeul Reunificarii Italiene sau Mormantul Soldatului Necunoscut.

Si, chiar daca este un monument impresionant, acesta a atras nemultumiri diferite din partea mai multor personalitati italiene, unii oameni asemanandu-l cu un „tort de nunta” sau chiar cu o „masina de scris”. Mai mult decat atat, unii au spus ca este mult prea pretentios si nu se incadreaza in infrastructura orasului Roma. E drept ca multe dintre aceste voci au venit din partea americanilor. Pe de alta parte, si lucrarile de constructie au atras nenumarate nemultumiri, intrucat, pentru a-i face loc, a fost nevoie de demolarea unei parti din Colina Capitoliului, precum si a unei parti dintr-un cartier medieval.

Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea111

Cu toate acestea, monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea continua sa fie un tribut adus unei perioade importante din istoria Italiei. Plus, pe langa faptul ca este vizitat, an de an, de foarte multi turisti, langa monumentul inchinat lui Vittorio, se afla si Palazzo Venezia, resedinta lui Benito Mussolini, de la balconul acestei cladiri conducatorul tinand foarte multe discursuri istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.