Iosif Vulcan a fost avocat, scriitor, poet, publicist, membru al Academiei Române. Aflat încă elev de liceu, scoate împreună cu G. Ardelean revista „Umoristul”, care ia fiinţa până în anul 1870.

mormantul-lui-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Ca student, începe să scrie versuri, în perioada în care se afla la Budapesta. În anul 1861, la Pesta, a redactat revista „Gura Satului”, foaie umoristică. În 1870, revista aceasta scoate „Calendarul Gura Satului”. Sediul revistei se va muta ulterior la Arad şi la Gherla. În jurul anului 1880, activitatea revistei va înceta.

Iosif Vulcan a colaborat la „Concordia”, coordonată de Sigismund Pop, şi la „Aurora Română”, foaie beletristică ce apărea de două ori pe lună, la Pesta, între anii 1863-1865. Iniţial, „Aurora Română” a fost redactată de Ioaniţiu Niculescu, apoi de însuşi Iosif Vulcan.

inscriptie-de-pe-mormantul-lui-josif-vulcan-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În 1865, Iosif Vulcan scoate la Budapesta revista „Familia”, care va atrage un grup de colaboratori români din toată Transilvania: Ioniţă Bădescu (Blaj, judeţul Alba), Miron Pompiliu (Ştei, judeţul Bihor), Ioan Lapedatu (Braşov, judeţul Braşov), I. C. Drăgescu, dar şi din Principatele Române: Mihail Străjan (Craiova, judeţul Dolj) şi alţii. I. Vulcan a sprijinit prin revista „Familia” debutul lui Mihai Eminescu, tot el convingându-l pe acesta să îşi schimbe numele din „Eminovici” în „Eminescu”.

Citește și:  Gara din Roșiorii de Vede: o călătorie în timp

El este comemorat în cimitirul Rulikowsky din Oradea, Județul Bihor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.