Muntiacul chinezesc este cunoscut si cu numele de cerbul boncaluitor si este o specie din Asia de Est. Arealul sau este alcatuit din India de Est, Birmania, Indochina, Insula Sumatra, Sri Lanka, Bali, Java, China si sud-estul Tibetului. Prefera regiunile impadurite si umede, din apropierea apelor, poate fi intalnit la altitudini foarte mari de pana la 4000 m.

Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 75-95 cm, inaltimea la greaban de 40-65 cm si greutatea de 10-18 kg. Intotdeauna la aceasta specie femela este mai mica decat masculul, cantareste mai putin si nu are coarne. Ca aspect general montiacul chinezesc pare sa aiba corpul indesat si putin ghemuit, gatul si picoarele scurte. Capul este destul de mare comparativ cu marimea corpului, iar botul este lung cu varful lipsit de par.

Urechile sunt de marime medie, iar la masculi apar pe cap doua coarne mici ascutite, care au lungimea maxima de 10 cm. Pe partile laterale ale capului apar ochii mari, ce au irisul de culoare inchisa. Coada este destul de lunga, de 17 cm, acoperita cu par de culoare maronie pe partea superioara si alba pe cea inferioara. Membrele posterioare sunt mai mari si mai dezvoltate decat cele anterioare, toate se termina cu degete copitate.

Coloritul blanii pe partea dorsala a corpului variaza de la galbui si gri-deschis la maro si negru. Pe partea ventrala blana are un colorit albicios. In zonele preorbitale prezinta glande puternic dezvoltate ale caror secretii sunt mai mari la masculi in perioada de imperechere, iar la membrele posterioare apar glande interdigitale.

Citește și:  Peștele-spadă american (Polyodon spathula) numit năvodul de plancton din Mississippi
Muntiacul chinezesc
Muntiacul chinezesc

Acesti cerbi mici traiesc in perechi sau individual si sunt activi mai ales dupa apusul soarelui si in timpul noptii. Hrana lor consta din o mare varietate de plante si ierburi, fructe, ciuperci, frunze, muguri si lastari de arbusti. In perioada de rut masculii se lupta intre ei pentru dreptul la imperechere, se lovesc cu cele doua coarne scurte si ascutite sau se musca cu ajutorul caninilor de pe maxilarul superior care se aseamana cu niste colti si pot provoca rani adanci.

Femela are o perioada de gestatie de jumatate de an, apoi face un singur pui care cantareste initial 500-650 g. Puiul este alaptat si ocrotit de mama, iar la varsta de 6 luni devine independent. Speranta de viata la muntiacul chinezesc este de aproximativ 12-15 ani. Cei mai mari dusmani naturali ai sai sunt tigrul, leopardul si alte animale salbatice de prada care apar in acelasi habitat. Omul este si el un inamic de temut, pentru ca il vaneaza pentru carne si blana.

Muntiacul chinezesc are denumirea stiintifica de Muntiacus reevesi, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Cervidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Muntiacul chinezesc (Muntiacus reevesi):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.