Sunt cunoscute peste 100 de specii de musculite de nisip si molii, care fac parte din familia Psychodidae si ordinul Nematocera. Aria de raspandire este foarte larga, exceptie facand insulele din Oceanul Pacific si Noua Zeelanda.

Acestea prefera in special regiunile mai calde, traiesc pe suprafata apelor si a materialelor in putrefactie, precum si in zonele umbroase si umede. La tropice sunt cateva specii de musculite de nisip, la care femelele obisnuiesc sa suga sange si astfel deseori raspandesc diferite boli.

Sunt de dimensiuni foarte mici, ajung la o lungime cuprinsa intre 1,5-5 mm, au corpul, aripile si picioarele acoperite cu perisori lungi sau cu dungi. Au de obicei un colorit alb sau gri-maro-negricios. Picioarele sunt destul de scurte, subtiri, sau mai alungite la unele specii, iar abdomenul este alungit sau uneori turtit.

Musculițe de nisip și molii

Aripile sunt relativ lungi, uneori sunt tinute larg desfacute si le acopera corpul ca un cort, iar alteori sunt tinute deschise doar partial. Mai ales musculitele de nisip isi tin aripile mai mult stranse. Zborul lor este destul de lent, slab, in salturi, fluctuant, aterizand foarte des pe diferite suprafete.

Citește și:  Pisanosaurus, dinozaurul erbivor descoperit în Argentina

Larvele lor au corpul de diferite forme, de cele mai multe ori este alungit, cilindric, fusiform, mai mult sau mai putin aplatizat. Acestea colonizeaza in conditii de temperatura si umiditate relativ stabile pe gunoaie, pe excremente si cadavre de animale, fiind prezente deseori in scorburi sau vizuini de rozatoare sau alte animale mici.

Pericoma fuliginosa este o specie de molie foarte larg raspandita, care se aseamana cu musculitele de nisip. Larvele acestor molii sunt inchise la culoare si se dezvolta in numar mare in scorburile putrede ale copacilor batrani si in apele putin adanci.

Fluturii au toracele foarte paros, aripile sunt foarte mari comparativ cu dimensiunea corpului si cu margini prevazute cu perisori lungi si desi. Coloritul este o combinatie de alb, gri si bej.

Video – Molii din familia Psychodidae:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.