Muzeul judeţean al Brăilei este situat în Piaţa Traian, nr. 3 şi a fost înfiinţat în anul 1881, prin decretul regelui Carol I. În perioada 1955 – 1958, muzeul şi-a desfăşurat activitatea în fostul Han Ceapâru, iar din 1959 s-a mutat în actualul sediu şi a fost reorganizat.

undefined.jpg

Clădirea în care funcţionează în prezent muzeul datează din anul 1870 şi a avut destinaţii diverse de-a lungul timpului. Edificiul a trecut printr-un proces de restaurare după cutremurul din mai 1990, când a fost grav avariat. În prezent, Muzeul Brăilei are mai multe secţii: arheologie, istorie, artă (Casa Colecţiilor), etnografie şi artă populară, ştiinţele naturii, memoriale.

muzeul-brailei-judetul-braila.jpg

Bazele secţiei de arheologie s-au pus în anul 1955, avându-l ca fondator pe Nicolae Harţuche, iar cea mai mare parte a patrimoniului actual provine din cercetările realizate de arheologii muzeului. În cadrul acestei secţii, pot fi admirate vase şi obiecte din neolitic, piese de podoabă din epoca bronzului, inventarul mormântului de la Găvani, atelierul unui bijutier de la Grădiştea, vase de sticlă romane etc.

placuta-informativa-de-la-muzeul-brailei-judetul-braila.jpg

Patrimoniul secţiei de istorie cuprinde documente, manuscrise, carte veche şi rară, românească şi străină, artă decorativă, ştiinţă şi tehnică, discuri, colecţii de numismatică, decoraţii (ordine şi medalii), uniforme, arme albe şi de foc, instrumente muzicale, fotografii de epocă etc. Sunt prezentate secvenţe din istoria Brăilei, de la cetatea medievală din secolele XIV – XVI şi până la oraşul de la începutul secolului al XX-lea.

Citește și:  Monumentul Eroilor din Fundulea

inscriptie-de-la-muzeul-brailei-judetul-braila.jpg

Prima expoziţie permanentă de etnografie a Muzeului Brăilei s-a deschis la 1 iunie 1976, după înfiinţarea Secţiei de Etnografie şi Artă Populară.

Iniţiativa realizării unei colecţii publice de artă la Brăila îi aparţine lui Anastase Simu, care, în anul 1928, a donat 30 de lucrări de artă pentru a fi expuse în saloanele Primăriei. Acestea au fost preluate ulterior de serviciul cultural al Primăriei, care a dezvoltat patrimoniul, iar în 1950 a devenit instituţie independentă. Cinci ani mai târiu, şi-a schimbat denumirea în Muzeu de Artă şi a fost integrat ca secţie a Muzeului Brăilei în anul 1967.

intrarea-in-muzeul-brailei-judetul-braila.jpg

Secţia memorială a muzeului a fost inaugurată la data de 28 octombrie 1977, prin deschiderea expoziţiei permanente cu caracter memorial „Dumitru Panaitescu Perpessicius”. Ulterior, secţia s-a dezvoltat, crescând atât prin numărul caselor memoriale, cât şi prin numărul pieselor din patrimoniu.

imagine-cu-muzeul-brailei-judetul-braila.jpg

Secţia de Ştiinţe ale Naturii, situată în Parcul Monument, include o sală cu expoziţia permanentă, o sală de expoziţii temporare, o sală cu acvarii cu peşti exotici şi un laborator de conservare-restaurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.