Muzeul „Curtea Veche” sau Muzeul Palatul Voievodal „Curtea Veche” este un muzeu în aer liber, amplasat în Bucureşti. Se află în sectorul 3, pe strada Franceză, în apropierea străzii Lipscani. Muzeul a fost inaugurat în anul 1972 şi cuprinde ruinele Curţii Vechi a Bucureştilor.

Muzeul „Curtea Veche”1

Curtea Veche a fost prima curte domnească din capitală, fiind părăsită în urma incendiului din 1718 şi a cutremurului din 1738. Curtea era alcătuită din Palatul Voievodal, Biserica Buna Vestire (sau Biserica Curtea Veche), case şi cancelarii domneşti, precum şi grădini şi grajduri.

Curtea Veche se întindea între străzile Halelor, Lipscani, Şelari, Bărăţiei şi Calea Moşilor. Nu se ştie cine a întemeiat-o, însă mulţi istorici sunt de părere că ar fi aparţinut domnitorului Mircea cel Bătrân. După ce incendiul şi cutremurul au distrus-o, s-a construit Curtea Noua, cunoscută şi drept „Curtea Arsă”, pentru că a fost mistuită de un incendiu în anul 1812.

Muzeul „Curtea Veche” cuprinde părţile din curtea domnească ce au reuşit să se conserve, în ciuda intemperiilor şi a calamităţilor naturale. Mare parte din situl arheologic a fost scos la iveală în anul 1953, când s-au organizat intense săpături arheologice.

Mai târziu, în anul 1967, au fost organizate alte investigaţii, care s-au încheiat cu descoperirea unor noi vestigii istorice. Cei care vizitează acest muzeu au posibilitatea de a învăţa despre metodele tehnice prin care se construiau clădirile în secolele XIV-XIX, dar şi de a vedea diverse picturi murale, decoraţiuni exterioare, baia turcească din palat sau sistemul de alimentare cu apă.

Palatul Voievodal este cea mai veche clădire feudală din capitală, fiind reşedinţa domnitorilor munteni. Înainte ca palatul să fie construit, pe acest loc a fost ridicată, în secolul al XIV-lea, o cetate care a devenit cunoscută odată cu domnia lui Vlad Ţepeş, când acesta a ridicat zidurile de piatră.

Cetatea va deveni foarte importantă din punct de vedere economic, politic şi comercial – negustorii din Germania sau Bulgaria se opreau aici pentru a-şi vinde marfa, iar numele multor străzi au fost „botezate” după aceştia.

Muzeul „Curtea Veche”11

 

În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Mircea Ciobanul a transformat cetatea într-un palat. Tot el este cel care a construit Biserica Buna Vestire, care a reuşit să se conserve de-a lungul timpului. Este cel mai vechi lăcaş religios din Bucureşti, poartă hramul „Sfântul Anton” şi în el se încoronau domnitorii Ţării Româneşti.

Muzeul „Curtea Veche” are o suprafaţă de aproximativ 5.000 m², iar cei care vor să îl viziteze trebuie să plătească o taxă de intrare (elevii, studenţii şi pensionarii au reducere). În prima sâmbătă a fiecărei luni intrarea este gratuită, însă turiştii trebuie să scoată bani din buzunar şi dacă vor să filmeze, fotografieze sau să beneficieze de serviciile unui ghid.

Muzeul este deschis zilnic, între orele 10-18. Cei care nu au la dispoziţie un autoturism personal pot veni cu metroul (Piaţa Unirii), autobuzul (traseele 232, 178 sau 104) sau tramvaiul (liniile 14, 40 şi 21).

Vizitatorii sunt invitați să exploreze rămășițele palatului voievodal, unde domnitori precum Mircea Ciobanul și Vlad Țepeș au influențat destinul Țării Românești.

Fiecare pavaj, perete și colț al muzeului povestește fragmente din istoria orașului, oferind o perspectivă autentică asupra vieții medievale în București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.