Muzeul de Artă Casa Simian se află pe strada Carol I din localitatea Râmnicu Vâlcea. Aşa cum îi spune şi numele, clădirea care adăposteşte muzeul a aparţinut familiei Simian, originară din Săliştea Sibiului. Nae şi Tata Simian au fost proprietarii unei fabrici de încălţăminte din reşedinţa judeţului Vâlcea, aceasta funcţionând în secolul XX.

muzeul-de-arta-casa-simian-din-ramnicu-valcea-judetul-valcea-detaliu-arhitectonic.jpg

Muzeul scoate în evidenţă două aspecte ale clădirii construite în anul 1940. Un prim aspect are rolul de a conserva şi de a face vizibilă valoarea istoriei casei, care este un edificiu arhitectural important.

muzeul-de-arta-casa-simian-din-ramnicu-valcea-judetul-valcea-imagine-cu-una-dintre-ferestrele-cladirii.jpg

Arhitecţii care s-au ocupat de ea, adică Gheorghe Simotta şi Nicolae Lupu, au reuşit să îmbine elemente romanice, renascentiste şi gotice. Casa creează impresia de vilă italiană, impresie întărită şi de grădină interior, care este terasată, are portic şi acoperişul făcut din olane. Cel de-al doilea aspect are rolul de a exploata spaţiile oferite de casă pentru expunerea obiectelor de artă.

intrare-in-curtea-de-la-muzeul-de-arta-casa-simian-din-ramnicu-valcea-judetul-valcea.jpg

Muzeul de Artă Casa Simian nu este organizat cronologic, aşa cum se întâmplă cu cele mai multe dintre muzeele din România şi din lume. Fiecare încăpere a edificiului a fost organizată astfel încât să valorifice la maximum exponatele şi să evite o eventuală monotonie. Pe lângă tablouri, muzeul prezintă şi colecţii de obiecte care aparţin artei vechi româneşti, dar şi colecţii de icoane şi obiecte de cult.

prim-plan-cu-o-fereastra-de-la-muzeul-de-arta-casa-simian-din-ramnicu-valcea-judetul-valcea.jpg

Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Casa Simian conţine lucrări din secolul al XIX-lea şi secolul XX, atât de sculptură, cât şi de pictură, toate aparţinând unor artişti români. Tablourile de la sfârşitul secolului al XIX-lea sunt semnate de Nicolae Grigorescu, Sabin Popp, Nicolae Vermont sau Ipolit Strâmbu.

Din secolul XX, muzeul deţine lucrări ale lui Nicolae Tonitză, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Margareta Sterian, Sabin Bălaşa, Corneliu Baba, Lucia Dem. Bălăcescu şi mulţi alţii. Cele mai importante lucrări de sculptură le aparţin lui George Apostol, Costel Badea şi Ovidiu Maitec.

muzeul-de-arta-casa-simian-din-ramnicu-valcea-judetul-valcea-monument-istoric.jpg

Pe lângă expoziţia permanentă, Muzeul de Artă Casa Simian organizează, periodic, expoziţii temporare. Atunci sunt prezentate mari colecţii de grafică, de acuarele şi de desene. În plus, în fiecare an, au loc expoziţii de sculptură şi pictură contemporană, iar cât timp este cald, artiştii din localitate şi din jurul ei îşi expun lucrările.

muzeul-de-arta-casa-simian-din-ramnicu-valcea-judetul-valcea-troruar-pavat-si-un-pasaj.jpg

Muzeul de Artă Casa Simian este un obiectiv turistic ce nu ar trebui ratat de iubitorii de artă şi nu numai. Muzeul poate fi vizitat în orice perioadă a anului, lunea fiind singura zi în care este închis.

muzeul-de-arta-casa-simian-din-ramnicu-valcea-judetul-valcea-vazut-din-lateral.jpg

În interiorul muzeului, vizitatorii pot admira o varietate de exponate care ilustrează legătura profundă între industria locală și evoluția culturală a zonei, subliniind impactul pe care l-a avut familia Simian asupra dezvoltării economice și culturale a Râmnicului Vâlcea.

Grădina muzeului, îngrijită și plină de plante specifice zonei, oferă un spațiu de relaxare și contemplare, permitând vizitatorilor să se îmbibe cu atmosfera istorică și culturală a locului, într-un cadru natural și liniștit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.