Unul dintre cele mai vechi si mai frumoase muzee din lume se afla in Rusia, mai exact la Saint Petersburg. Este vorba despre Muzeul de stat Hermitage, un muzeu ce a fost fondat in anul 1764 de catre Ecaterina cea Mare, insa a fost deschis pentru public abia in anul 1852. Aici este prezentata cea mai mare colectie de tablouri din lume si exista in total peste trei milioane de articole de arta si cultura. Aceasta colectie impunatoare se intinde pe sase cladiri, de-a lungul Embankment Palace si Palatul de Iarna, o fosta resedinta a imparatiei ruse.
Pe langa acestea, Palatul Menşikov este muzeul de portelan, aripa de est a Building Major General si Staraya Derevnya sunt si ele parti ale acestui magnific muzeu. Din aceste sase cladiri, doar patru sunt deschise practic pentru public, este vorba despre Palatul de Iarna, Hermitage Mic, Vechiul Hermitage si Noul Hermitage. Celelalte doua cladiri care nu pot fi vizitate sunt Teatrul Hermitage si Casa de rezerva. Partea proasta la acest muzeu este ca biletele pentru turistii care nu provin din Rusia costa de patru ori mai mult decat pentru acestia. Cu toat acestea, in prima zi de joi a fiecarei luni intrarea este gratuita pentru copii si studenti, iar in zilele de luni muzeul este inchis.
Printre lucrarile ce le puteti gasi aici se numara o multime de tabluri si obiecte vechi, dar si mai noi, si astfel avem antichitati egiptene, lucrari care se gasesc in partea de est a Palatului de Iarna. La parterul Vechiului Hermitage si a Noului Hermitage se gasesc antichitati clasice din mitologia greaca, iar atractia principala a colectiei este Venus Tauride, o sculptura autentica elena care din ultimele cercetari este chiar un produs original, deoarece inainte de a se afla acest lucru se spunea ca este o simpla copie romana.
Arta preistorica isi are si ea locul aici, la parterul Palatului de Iarna, in aripa de vest aici fiind o colectie de artefacte si cultura a artei din Caucaz. De asemenea, aici mai sunt lucrari din epoca de fier, dar si o colectie din arta si cultura triburilor normande din Altai, Pazyryk si Bashadar care cuprinde un covor si un car de lemn care are o vechime destul de mare. Expozitia caucaziana cuprinde o serie de monumente din Armenia si Turcia de Est.
In camerele mici de la parter se gasesc o multime de comori si bijuterii de la inceputul secolului XX. Camerele de la primul etaj al Vechiului Hermitage au fost concepute de catre Andrei Stakenschneider in stilul renasterii italiene, in perioada 1851-1860, chiar daca acum nu mai sunt asa de multe ca la inceput. Expozitia renasterii italiene continua si in aripa de est a Noului Hermitage cu picturi, sculpturi si tapiterie italiana din secolele XV-XVI. La primul etaj al Harmitage-ului se afla o multime de lucruri specifice Italiei si Spaniei din secolele XVI-XVIII. In partea de est a Noului Hermitage se afla Sala Cavelerilor, proiectata initial in stilul renasterii Greciei, este acum impodobita de arme din Europa de Vest si armuri din secolele XV-XVII.
Arta germana, olandeza, franceza si rusa isi are cate un loc rezervat in acest minunat muzeu si nu ramane decat un singur lucru de facut: sa mergeti sa vedeti cu ochii vostri aceasta splendoare de muzeu, unul dintre cele mai mari din intreaga lume.