Este vorba despre un muzeu fascinant al Africii de Sud, unde turiştii nu numai că pot afla modurile în care diamantele au influenţat istoria sud-africanilor, dar pot pătrunde în culisele procesului de transformare a unui diamant într-o bijuterie extrem de sofisticată. Turiştii dorinici să vadă cu ochii lor ce înseamna tăierea şi şlefuirea diamantelor o pot face la muzeul Diamond din Cape Town, găzduit la parterul centrului Clock Tower.
În anul 1867, un băiat în vârstă de 15 ani a cules întâmplător de pe jos o pietricică extrem de strălucitoare şi de dimensiuni destul de mari. Erasmus Jacob se juca sub un copac de la marginea localităţii Hopetown, în apropierea râului Orange, din regiunea de nord a Capului. Habar nu avea că, de fapt, ţinea în mâini un diamant. Acesta este momentul care a dat startul goanei după comori în Africa de Sud. Diamantul descoperit de Erasmus Jacob a primit numele de Eureka, iar locul pe care a fost găsit s-a transformat într-un oraş înfloritor, pe nume Kimberley. Mai departe, numele oraşului Kimberley a fost împrumutat rocii formate în coşurile vulcanice, rocă alcătuită, în mare parte, din cristale de diamant – kimberlit.
Astăzi, muzeul Diamond din Cape Town spune pe larg această minunată istorie a descoperirii diamantelor din Africa de Sud, inclusiv cu expunerea celui mai important episod: formarea cristalelor de diamant, cu trei miliarde de ani în urmă, în interiorul crustei pământului.
Muzeul conţine referiri pe larg la personalităţile care au influenţat istoria locală pe timpul goanei după diamante – Cecil John Rhodes sau Barney Barnato – şi la industria minieritului. Spre exemplu, a fost amenajată chiar o mină de diamante în miniatură, un loc prevăzut cu uniforme şi echipamente de protecţie pentru mineri şi câteva dintre uneltele reprezentative acestei profesii.
Se pare că după momentul descoperirii primului diamant din Africa de Sud, această regiune a început a fi exploatată în mod haotic, dar şi foarte profitabil, 95% din producţia de diamante a lumii mutându-se în jurul oraşului Kimberley. Această stare a durat o perioadă destul de importantă de timp. Astăzi, în schimb, diamantele Africii de Sud se vând sub un regim foarte strict care le autentifică originea şi respectă principiile comerţului echitabil. Centrul Clock Tower, cel care adăposteşte muzeul Diamond, este principalul loc în care se vând diamantele sud africane, în cadrul unor licitaţii prestigioase, dar şi în regim de magazine deschise tuturor clienţilor.
Turiştilor li se oferă şi detalii esenţiale asupra modului în care se evaluează aceste pietre preţioase, extrem de romantice.
Muzeul Diamond reflectă din plin bogăţia adusă ţării de minele de diamante. Podeaua este realizată din marmură neagră cu străluciri de cristale dispuse aleatoriu, iar sub picioare, un joc de lumini produce reflexii ale diamantelor, dând senzaţia turiştilor că nu fac altceva decât să calce pe un covor de diamante.
Muzeul Diamond din Cape Town este o instituţie non profit inaugurată de unul dintre marii producători locali de diamante, Yair Shimansky, care a dorit prin acest gest să onoreze locurile care i-au dăruit o enormă avere.
Muzeul Diamond din Cape Town este împărţit în două: o galerie este dedicată istoriei diamantelor Africii de Sud şi celor mai spectaculoase diamante descoperite aici. Pot fi admirate replici ale celebrelor diamante Eureka, diamantul Cullinan (adică cel mai mare diamant descoperit vreodată în Africa de Sud, de 3106 carate şi tăiat în 150 de diamante sublime), diamantul Hope (un diamant albastru de 44 carate, donat muzeului Smithsonian) sau diamantul Taylor – Burton, denumit astfel după povestea de dragoste dintre celebrii actori (Richard Burton a cumpărat acest diamant în formă de pară la un preţ de Cartea Recordurilor şi l-a dăruit lui Elisabeth Taylor care l-a purtat pentru prima oară cu ocazia petrecerii zilei de naştere a Prinţesei Grace Kelly).
Conform dublei împărţiri a muzeului, acesta cuprinde şi o micuţă fabrică de prelucrare a diamantelor. Aici, pietrele sunt tăiate şi şlefuite cu o precizie impresionantă. O bucată dură de material este prelucrată în aşa fel încât să iasă la suprafaţă un diamant extrem de curat şi strălucitor. De asemenea, în cadrul muzeului se află şi un atelier de bijuterii, unde fiecare diamant devine parte a unei bijuterii foarte scumpe. Turiştii au acces în această zonă şi pot urmări din spatele unor panouri de sticlă felul în care lucrătorii prelucrează diamantele în forma unor modele deja celebre, inventate de Yair Shimansky, precum: Brilliant 10, Milennium, My Girl, Evolym sau Eight Hearts.
Povestea diamantelor este una extrem de romantică. Dacă turiştii apelează la ajutorul unui ghid specializat, vor afla nu doar detalii tehnice sau de ordin financiar, ci şi amănunte extrem de romantice legate de aceste pietre preţioase. În primul rând, chiar la intrarea în muzeu, turiştii sunt întâmpinaţi de motto-ul acestei instituţii: „Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei” – cuvinte rostite de seducătoarea Marilyn Monroe.
Apoi, turiştilor li se povesteşte că primul om care şi-a cerut în căsătorie iubita, dăruindu-i un inel cu diamant, a fost Maximilian I, împăratul Sfântului Imperiu Roman. Portretul său este expus în muzeul Diamond. Maximilian I a cerut-o de soţie pe Maria de Burgundia, într-un mod foarte romantic. I-a pus inelul cu diamant pe degetul inelar al mâinii stângi, explicându-i că este singurul deget legat de inimă printr-o venă secretă. Astfel că purtând inelul cu diamant pe inelarul stâng, ea îl poartă, de fapt, direct pe inimă.
Astăzi, oamenii care cumpără astfel de bijuterii se dovedesc interesaţi nu doar de valoarea lor financiară, ci mai ales de istoria şi modul de şlefuire a acestor pietre. Mulţi vin împreună cu viitoarele soţii pentru a le cumpăra inelul de logodnă, dar şi pentru a le oferi o experienţă de neuitat, printr-un tur complet al muzeului Diamond.
Turiştii care vor să achiziţioneze un diamant au la dispoziţie serviciile unor profesionişti care îi ajută să aleagă o bijuterie în cunoştinţă de cauză, explicându-le modelul, forma şi chiar şi tehnica de şlefuire a diamantului ales.
Muzeul Diamond este deschis zilnic, chiar şi în weekend, între orele 9.00 şi 21.00. Este micuţ, poate fi vizitat cam în jumătate de ceas, însă turiştii nu se încumetă să îl părăsească atât de repede. Cei mai mulţi sunt dornici să profite din plin de ocazia de a urmări întreg procesul de transformare a unui diamant natural într-o bijuterie costisitoare.