Muzeul Ţărănesc din Maramureş a fost inaugurat în anul 2001. Casa în care se află acest muzeu a fost construită în anii 1720-1721, din lemn de molid rotund, fiind cea mai veche construcţie din lemn de pe întreaga Vale a Izei.

placuta-de-la-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Muzeul este unic în ţară şi adună valori materiale care constituie adevărate dovezi ale existenţei noastre în acest spaţiu legendar.

basorelief-de-la-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

În centrul oraşului Dragomireşti există un colţ de rai, desprins parcă din alt secol: unul dintre punctele de atracţie ale localităţii, Muzeul Țărănesc. Unicat în ţară, muzeul este amenajat într-o casă ţărănească de oameni gospodari ce datează din anul 1722, ridicată din piatră, lemn şi chirpici, fiind una dintre cele mai vechi case din zonă. Casa este locuibilă şi a aparţinut Ilenei Chiş. După moartea ei, Nicoară Timiş, cu sprijinul Primăriei din localitate, a pus bazele muzeului.

scupltura-de-la-intrarea-in-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Acesta a fost inaugurat în anul 2001 şi reprezintă un omagiu adus femeii pentru rolul important pe care l-a avut şi îl are încă în dezvoltarea societăţii, păstrând vie, de veacuri întregi, credinţa creştină, datinile, obiceiurile tradiţionale şi portul popular. În acelaşi timp, muzeul este o dovadă vie a hărniciei şi înţelepciunii populare care, fără niciun fel de mijloace moderne a reuşit să-şi făurească toate cele de trebuinţă, de la îmbrăcăminte, la statui şi obiecte casnice.

gospodarie-din-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Înainte de a ajunge la muzeu, turistul trece, ca într-un ritual, pragul uriaşei porţi construite în stil maramureşean, în care meşterii sculptori au dăltuit, pe scurt, în semne şi simboluri, istoria locului lor de baştină.

Pe unul dintre stâlpii porţii se află o mireasă şi două druşte, pe urmă, inscripționat, apare cocoşul, simbolul Dragomireştiului şi porecla „mireştenilor”, steagul dacilor, lupoaica cu Romulus şi Remus, un grup de femei, lângă un leagăn, pentru că aici, la botez mergeau doar femeile. În curte, se află o troiţă de lemn şi un fus „cu ţurgalău“, cum spun dragomireştenii.

casuta-din-lemn-din-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Câţiva paşi mai încolo, un grup statuar închinat femeii, în toate stadiile de vârstă: copilă, fetişcană, femeie, mamă, bunică. În faţa casei, aproape de intrare, într-un copac înalt, din care au rămas doar crengile, asemeni unui cuier uriaş, stau aşezate, frumos, oalele gospodinei.

Casa este construită după tipicul unei gospodării tradiţionale maramureşene cu obiectele specifice şi cu cele ce reliefează obiceiurile culinare de peste an : colacul mirelui, stolnic – un colac mare, împletit, de formă rotundă – de Crăciun şi de Anul Nou, pasca, cozonacul, ce se dă la funerarii – prescuri la preot, pupii, colacii. Tot aici, se pot admira şi frumoasele costume populare maramureşene.

sculpturi-din-lemn-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Muzeul este un centru activ în comunitatea locală și joacă un rol important în revitalizarea culturii populare maramureșene. Este gazda multor evenimente culturale care aduc laolaltă meșteșugari din diverse colțuri ale Maramureșului.

cruce-din-lemn-din-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

Oferind tururi ghidate și interacțiuni educative, muzeul își propune să sensibilizeze publicul larg despre importanța conservării patrimoniului cultural. Vizitatorii sunt încurajați să participe la ateliere, pentru a învăța direct de la meșteșugarii experți.

casa-maramuresana-din-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg
poarta-maramuresana-de-la-intrarea-in-muzeul-taranesc-din-dragomiresti-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.