Situat in nord-estul Romaniei, judetul Neamt este deseori asociat cu Masivul Ceahlau, acesta aflandu-se pe teritoriul judetului. De altfel, relieful Neamtului este unul deosebit, judetul fiind amplasat chiar la limita dintre Podisul Moldovei si Carpatii Orientali. Are resedinta la Piatra Neamt si se invecineaza cu judetele Suceava (nord), Bacau (sud), Vaslui si Iasi (est) si Harghita (vest).

Conform descoperirilor arheologice (cele mai bogate provenind de pe Valea Bistritei), judetul Neamt este locuit inca din paleoliticul superior. Aici s-a manifestat civilizatia denumita Complexul Precucuteni – Cucuteni – Tripolie, in interiorul careia s-au dezvoltat comunitatile umane: locuitorii s-au concentrat in sate, au dezvoltat viata spirituala, au diversificat tehnicile de modelare si apoi de decorare a ceramicii si au faurit unelte din piatra, oase si coarne. De altfel, multe dintre obiectele care au apartinut acestei civilizatii pot fi vazute in cadrul Muzeului de Istorie din Piatra Neamt.

Piatra Neamt

Dacii care au locuit pe teritoriul judetului Neamt de astazi au avut un nivel destul de inalt de dezvoltare atat din punct de vedere economic-social, cat si din punct de vedere militar si spiritual. In secolul al IV-lea, au inceput sa apara popoarele migratoare, care au dat nastere culturii Costisa-Botosana, aceasta manifestandu-se in acelasi timp in care, in alte parti ale tarii, se forma poporul roman. Incetul cu incetul, asezarile rurale s-au transformat in centre urbane, iar in a doua jumatate a secolului al XIV-lea au aparut primele targuri: Neamt, Piatra lui Craciun si Roman. Initial, Piatra lui Craciun era cel mai important targ, datorita existentei unei curti domnesti. Insa si celelalte doua au capatat, usor, usor, importanta: Roman era parte a sistemului defensiv al Moldovei, iar la Neamt se ridica Cetatea Neamtului.

De-a lungul timpului, judetul Neamt a fost unul prosper si dezvoltat, lucru usor de sesizat si in secolele XVIII – XX. Evenimentele din secolul al XIX-lea (reformele, Razboiul de independent din 1877 si masurile legislative luate pe teritoriul tarii) nu au facut decat sa dezvolte judetul. Cu toate acestea, cele doua Razboaie Mondiale au reprezentat un obstacol in aceasta dezvoltare, insa Neamtul a reusit sa il depaseasca cu succes. Astazi, judetul Neamt incearca si el sa treaca peste criza economica mondiala, dar turismul a avut mai putin de suferit.

Cetatea Neamt
Cetatea Neamt

Principalul obiectiv turistic al judetului Neamt este Cetatea Neamt, care se afla in Targu Neamt. Monument istoric, cetatea a devenit si mai populara dupa ce a fost restaurata. A fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, cand s-au pus bazele sitemului de fortificatii menit sa protejeze Moldova de inamici. A fost ridicata de Petru I, Stefan cel Mare a fortificat-o, iar Mihai Racovita a ordonat distrugerea ei.

Manastirea Neamt
Manastirea Neamt

Pe langa aceasta cetate, singura din judet, Neamtul este cunoscut si pentru manastirile sale – pe teritoriul sau se afla cele mai multe manastiri din toata Moldova, ele fiind si cele mai vechi din regiune. Emblematica este Manastirea Neamt, prima manastire ridicata in Moldova, numita deseori si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. Cultura si arta romaneasca medievala s-au nascut aici, iar biblioteca manastireasca, cea mai veche astfel de biblitoeca, are in patrimoniul sau obiecte foarte valoroase.

Manastirea Agapia a fost pictata de Nicolae Grigorescu si este a doua cea mai mare manastire de maici din tara, dupa Manastirea Varatec (unde a fost inmormantata iubita lui Eminescu, Veronica Micle). Manastirea Sihastria este cunoscuta in special datorita Parintelui Cleopa, iar Manastirea Pangarati este unica in Moldova, avand doua biserici suprapuse. Nu in ultimul rand, Manastirea Bistrita este si ea una din cele mai vechi lacasuri ortodoxe din Moldova, locul in care a fost inmormantat Alexandru cel Bun si locul in care se gaseste o icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana.

Despre judetul Neamt se poate spune ca este un judet cultural, avand pe teritoriul sau numeroase muzee si case memoriale. Muzeele de istorie si de etnografie prezinta istoria acestui judet, expunand obiecte descoperite in diverse situri arheologice. In Piatra Neamt se gaseste Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, singurul muzeu din tara dedicat culturilor Precucuteni si Cucuteni, iar la Manastirea Agapia a fost infiintat un muzeu dedicat lui Nicolae Grigorescu, in care se pot admira cele 29 de picturi realizate de acesta in timpul in care a pictat manastirea.

Casa memoriala Ion Creanga
Casa memoriala Ion Creanga

In judetul Neamt s-au nascut si au copilarit multi scriitori romani, iar casele lor au fost transformate in muzee. Astfel, turistul care ajunge in Neamt poate vizita Casa memoriala “Ion Creanga” din Humulesti (casa devenita celebra cu ajutorul “Amintirilor din copilarie”), Casa memoriala “Mihail Sadoveanu” (satul Manastirea Neamt), Casa memoriala “Calistrat Hogas” (Piatra Neamt), Casa memoriala “Alexandru Vlahuta” (langa Manastirea Agapia) si altele.

Pe langa aceste obiective turistice, judetul Neamt se mandreste si cu obiectivele naturale. Cel mai important este Parcul National Ceahlau, considerat cea mai mare atractie din Carpatii Orientali. Parcul este alcatuit din trei rezervatii: Rezervatia naturala “Polita cu Crini”. rezervatia stiintifica “Ocolasul Mare” si Monumentele naturii “Avanul Mare” si Cascada Duruitoare”.

Judetul imparte cu Harghita Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, pe teritoriul sau putand fi vazute, printre altele, Rezervatia “Cheile Sugaului”, Pestera Munticelu si Cheile Bicajelului. Parcul Natural Vanatori – Neamt este un parc foarte important, deoarece protejeaza zimbrul, un animal pe cale de disparitie. Tot aici se gasesc Rezervatia naturala “Padurea de Argint” si Rezervatia naturala “Codrii de Arama”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.