Nothozaurii reprezinta un grup de soparle hibride semiacvatice care au trait in era Mezozoica, doar in perioada Triasicului. Ramasitele fosile ale acestor reptile au fost descoperite pe toate continentele, in Asia, Europa si America de Nord.

Nothozaurii s-au adaptat foarte bine la mediul acvatic, aveau toate cele patru membre scurte prevazute cu 4-5 degete unite prin membrane inotatoare. Majoritatea aveau gatul lung alcatuit din vertebre alungite si insertii musculare puternice care sustineau capul greu terminat cu un bot alungit, cu maxilare inarmate cu dinti lungi si ascutiti.

Aceste reptile marine traiau mai mult in apa, in apropierea zonelor de tarm, unde vanau prada preferata formata din pesti si animale cu cochilie. Pe uscat veneau doar pentru a se incalzi la soare, sau in perioada de reproducere pentru a-si depune ouale in gropi sapate special, in locuri bine alese.

Nothozauriii prezentau similitudini cu Plesiozaurii, de aceea au fost considerati stramosii acestora. Primele specii care au aparut la inceputul perioadei Triasicului, altfel spus cu aproximativ 235 de milioane de ani in urma, erau animale acvatice de prada cu dimensiuni corporale mai mici, clasate in familia Pachypleurosauridae. Mai tarziu, in Triasicul Mijlociu au aparut specii mai mari, care ajungeau la lungimea de 3-4 m, cum sunt Ceresiosaurusul si Nothosaurusul, care apartin subordinului Nothosauria.

Citește și:  Galago sud-african (Galago moholi) face salturi înalte de până la 1,5 m

Aceste reptile carnivore isi cautau hrana in apropierea tarmului, in zonele stancoase si nisipoase, inotau cu usurinta folosindu-se de coada lunga si subtire, turtita lateral, iar cu falcile lungi inzestrate cu dinti lungi si ascutiti prindeau cu usurinta pestii ce inotau in apropiere.

Dintre speciile de Nothozauri fac parte: Askeptosaurus, Nanchangosaurus, Lariosaurus, Nothosaurus, Ceresiosaurus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.