Pictura pe corp sau body painting a intrat în atenția artiștilor odată cu anii 60, care au marcat o adevărată revoluție socială evidentă prin mișcarea hippie, emanciparea femeii, îmblânzirea moralei, libertatea sexuală și religioasă. Înainte de această perioadă de schimbare socială, singura expunere publică de pictură pe corp fusese aspru taxată (în anul 1933, un model nud pictat de către Max Factor care a apărut astfel în cadrul unui festival a dus la arestarea acestuia pentru perturbarea liniștii publice!).
Pictura pe corp este însă cu mult mai veche: oamenii societății arhaice își pictau întregul trup sau doar părți ale trupului, în special în scop ritual (nu estetic). Pe atunci, aceste picturi nu erau create ca formă de expresie artistică, ci ca simboluri în cadrul diverselor ritualuri (picturile reprezentau totemuri, zeități, simboluri ale statutului sau tribului).
Corpul era pictat, tatuat, tăiat, găurit (și piercingurile sau tatuajele existau încă de pe atunci) nu în scopuri estetice, ci în scopuri rituale (magico-religioase). Pentru pictură, primitivii se foloseau de diverși pigmenți extrași din plante, creând modele dintre cele mai impresionante. Astăzi există tradiția picturii pe trup la miresele indiene.
După cum s-a menționat, pictura pe corp sau body painting ca o formă de artă modernă (deși unii artiști o consideră doar un kitsch) apare odată cu revoluția socială a anilor 60. Nu mai era atât de ușor să șochezi, iar artiștii și-au îndreptat atenția spre această formă de expresie inedită.
O pictură pe corp poate fi mai complexă decât s-ar crede (există artiști care creează iluzii optice uimitoare) și poate fi extrem de expresivă, trupul uman și pictura îmbinându-se și creând un tot armonios. Nu este o joacă: uneori un pictor lucrează la modelul său mai mult de o zi.
Pictura pe corp se realizează cu vopsele naturale non-toxice si non-permanente aplicate pe întreg trupul cu pensule, bureți sau cu mâinile (modelele sunt în general feminine, deși există pictori care demonstrează și frumusețea trupului masculin).
Pictura pe corp este adoptată des ca o formă de expresie în cadrul unor festivaluri, în cadrul unor proteste sau al unor competiții (în aceste contexte, este mai puțin o formă de artă și mai mult o simplă formă de exprimare a unei idei). În ultimii ani însă, există galerii de artă și festivaluri de artă care acceptă și pictura pe corp, atât timp cât se ridică la nivelul standardelor. Există și un festival internațional de body painting, în cadrul căruia toți artiștii își pot expune operele (este interzisă totuși nuditatea completă, zona intimă trebuind acoperită).