[Susține proiectul CaziNou]

Acum doi ani, am avut ocazia să vizitez Constanţa, la final de august, când staţiunile de pe malul Mării Negre se aflau încă sub asaltul turiştilor. Nu am ajuns însă deloc în Mamaia, Costineşti sau Neptun, ci am petrecut un weekend scurt şi relaxant în Constanţa, oraş pe care îl văzusem ultima oară cu mai bine de 15 ani în urmă.

Desigur, nu-mi mai aminteam mare lucru din atmosfera de acolo, singurul lucru pe care l-am păstrat viu în minte a fost imaginea apei de un albastru intens, în contrast cu cenuşiul blocurilor din oraş şi galbenul palid al nisipului.

Mi-am dorit să vizitez cât mai multe locuri şi să descopăr clădiri interesante sau străzi mai puţin cunoscute, aşa că am explorat din plin centrul vechi, în căutare de colţuri inedite, care să-mi încânte privirea şi sufletul. Am fost plăcut impresionată de terasele de pe faleză, de casa cu lei, de plaja liniştită şi am urcat în turnul moscheei, de unde am admirat priveliştea asupra oraşului, cu portul şi vapoarele acostate la ţărm.

cazinoul din constanta

Desigur, nu puteam să ratez celebrul Cazinou, care veghează marea cu răbdare. Clădirea domină prin tăcere o zonă destul de liberă a falezei, având în spate doar apa şi cerul, ceea ce-i accentuează măreţia. De departe pare un palat impunător, însă cu cât te apropii mai mult, cu atât îţi dai seama ce tristă e alura sa. Cazinoul din Constanţa se află în paragină, încercând să reziste eroic în faţa trecerii timpului şi a nepăsării.

Construcţia Cazinoului a început în 1908 şi a fost finalizată 2 ani mai târziu. Ridicat în stil Art Nouveau, Cazinoul impresiona prin sălile vaste şi decoraţiunile minuţios executate. De-a lungul vremii, au fost realizate o serie de lucrări de întreţinere şi renovare, ultima în 1986, însă în prezent se pare că edificiul-emblemă al Constanţei e pe cale să se transforme într-o ruină.

cazinoul din constanta

Deşi este o clădire istorică şi un simbol al oraşului Constanţa, având o valoare arhitecturală şi culturală impresionantă, Cazinoul de-abia mai are puterea să-i întâmpine pe puţinii curioşi care-i trec pragul. Când l-am vizitat, am rămas uimită să constat că se poate intra pur şi simplu, ca într-o casă părăsită.

Citește și:  Între măreție și mizerie, cazinoul din Constanța

Eleganţa de altădată încă mai răzbate dincolo de praf şi igrasie. Scara, care în trecut probabil că era centrul atenţiei, acum se arată nesigură, lipsită de strălucire. Pereţii interiori încă păstrează, în unele locuri, ornamentele rafinate, iar candelabrele au un design original. Ce mi-a plăcut cel mai mult la Cazinou sunt ferestrele mari, luminoase, inspirate de forma scoicilor, precum şi încăperile atât de generoase ca spaţiu. Fac un exerciţiu de imaginaţie şi încerc să-mi dau seama cum ar arăta după o renovare totală şi cum ar fi să vin aici la un restaurant sau la un eveniment… Ce privelişte superbă trebuie să fie de pe terasă şi cât de plăcut se simte briza mării…

cazinoul din constanta

cazinoul din constanta

cazinoul din constanta

cazinoul din constanta

cazinoul din constanta

Sper ca într-o bună zi, Cazinoul să renască şi să-şi recapete viaţa de altădată. Cine ştie, poate chiar vara asta.

Un grup de oameni decişi să schimbe situaţia Cazinoului au iniţiat o campanie de crowdfunding pentru a da clădirii şansa unui nou început. Se numesc Calup şi îşi propun să strângă suma de bani necesară pentru a opri degradarea edificiului şi a face câteva reparaţii vitale. Între 1 şi 10 august 2014, Cazinoul va fi gazda unui eveniment cultural, care va transpune magia trecutului în forme moderne, prin concerte de jazz, proiecţii de film, piese de teatru, dans, muzică electronică şi clasică. Ziua vor avea loc ateliere şi activităţi interactive, iar vizitatorii vor putea cunoaşte mai bine poveştile Cazinoului şi trecutul său.

Cazinoul are tot ce-i trebuie pentru a deveni un punct de atracţie turistică: o poziţionare superbă, un stil arhitectural remarcabil şi o istorie plină de farmec. Mai are nevoie doar de câteva încurajări şi de dovada că îţi pasă!

Aşa că dacă îţi doreşti şi tu ca vechiul Cazinou să redevină un simbol al Constanţei şi al României, acum ai şansa să te implici direct în renaşterea sa! Intră pe platforma crestemidei.ro şi fă o donaţie pentru CaziNOU! Orice sumă este importantă! Pentru mai multe detalii, intră aici: http://crestemidei.ro/CaziNOU

cazinoul din constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.