In 1901, anul formarii Uniunii Australiei, s-a descis ridicarea unui nou sediu al parlamentului, insa, inainte de proiectarea planurilor si, implicit, de alegerea unui arhitect, trebuia sa se gaseasca si o locatie potrivita. Astfel, in anul 1908, s-a ales Canberra ca locatie unde urma sa se ridice noul sediu al parlamentului, ca mai apoi, sa se organizeze o competitie internationala pentru a se desemna si arhitectul care avea sa proiecteze noua cladire.
Cel care a castigat aceasta competitie internationala pentru a realiza proiectul noului edificiu a fost arhitectul american Walter Burley Griffin, care a conceput o cladire impresionanta, la Camp Hill, unde institutia parlamentului urma sa functioneze. Insa ceea ce Griffin a conceput pe hartie a ramas la acelasi stadiu, intrucat vremurile de restriste, mai cu seama contextul politic dificil de la nivel international, au amanat proiectul.
In acea perioada, izbucnise Primul Razboi Mondial, motiv pentru care prioritatile s-au schimbat de indata. Abia dupa razboi, s-a hotarat ridicarea unei cladiri temporare, unde parlamentul trebuia sa functioneze pentru o perioada mica. Sediul construit atunci a fost folosit de parlament pentru 50 de ani.
Asa a luat nastere Old Parliament House din Canberra – astazi, unul dintre cele mai vizitate muzee din Australia. Cladirea nou ridicata a fost inagurata, la 7 mai 1927, de ducele de York, cel care avea sa devina mai apoi regele George al VI-lea. Initial, Griffin isi dorise sa ridice o cladire deosebita, bogat ornamentata si care sa reprezinte intocmai traditiile si, implicit, cultura, oricat de tanara ar fi fost, a Australiei, numai ca noul arhitect desemnat pentru construirea noului sediu al parlamentului, australianul John Smith Murdoch, a gandit o cladire simpla, intr-un stil cat mai simplu, auster chiar, de o sobrietate neinchipuita la acele vremuri, asa cum aveau majoritatea cladirilor guvernamentale de atunci.
In primul rand, s-a dorit ca noul sediu sa fie functional, tocmai de aceea, in comparatie cu alte sedii ale parlamentului din alte tari, Old Parliament House din Canberra ni se pare modest si fara personalitate.
Cu toate acestea, atunci cand structura este scaldata in lumina natura a soarelui, ce inunda toate incaperile prin ferestrele inalte, vom vedea mai degraba o capodopera a minimalismului, daca vreti, cu mult bun gust si care nu epateaza in niciun fel. Nu este impresionanta neaparat prin dimensiuni, si nici prin ornamente, ci mai degraba prin simplitate. Dispune, totodata, si de colonade si verande, iar exteriorul simplu, geometric, intregeste imaginea bunului gust australian.
Iar Murdoch a tinut sa se ocupe de fiecare detaliu si element al cladirii, pana si accesoriile sau mobile fiind create exact dupa cerintele sale. Cele mai impresionante si deopotriva importante incaperi din Old Parliament House sunt Sala Regelui, botezata astfel dupa statuia regelui George al V-lea, care se afla chiar in aceasta incapere, Camera Reprezentantilor, Senatul si apartamentul primului-ministru, construit undeva prin anul 1974.
Se pare ca, in definitiv, izbucnirea Primului Razboi Mondial a avut si acest rol de a stabili prioritatile, cu atat mai mult cu cat, atunci cand guvernul federal a decis sa construiasca un nou sediu al guvernului, intentiona sa ridice o cladire pe cat de impresionanta, pe atat de costisitoare. In orice caz, atunci cand a fost deschisa cladirea, putea adaposti in jur de 300 de persoane, in conditii perfecte de lucru, numai ca, odata cu trecerea anilor, cerintele si conditiile de lucru aveau sa se schimbe in mod decisiv.
In anii 1980, Old Parliament House trebuia sa adaposteasca circa 4.000 de oameni, ceea ce, cateodata, se dovedea o problema mult prea mare. Au existat dati cand acest lucru a fost posibil, insa cu multe sacrificii din partea functionarilor. Intr-un final, s-a ajuns la un consens care urma sa avantajeze toate partile, aici vorbind de Camera Reprezentantilor, Senat, precum si de celelalte organisme din ramurile existente in gurvenul federal, construindu-se un nou sediu al parlamentului, exact in locul ales pentru prima oara, si anume pe un deal.