Opusumul de miere face parte din ordinul marsupialelor Didrotodontia (care cuprinde cam 120 de specii diferite). Dintre acestea fac parte canguri, animale Wallabi, Wombati si Koala si alte marsupiale pe cale de disparitie. In cazul de fata este vorba despre unul dintre cei mai mici oposumi, acest minuscul animal traieste in regiunile cu paduri deschise din sud-vestul Australiei.

Mamiferul Oposumul de miere, Foto: tamilansuvadu.blogspot.ro
Mamiferul Oposumul de miere, Foto: tamilansuvadu.blogspot.ro

Principala caracteristica a opusumului de miere este asa cum ii spune si numele ca se hraneste cu miere, cu polenul si nectarul florilor. Cu ajutorul botului ascutit patrunde in corola florilor, cu limba aspra la varf si lunga de 2,5 cm aduna nectarul si polenul, iar cu caninii superiori si incisivii inferiori mesteca.

Are corpul mic, indesat si coada prehensila. Poate ajunge la lungimea corpului de 6,5-9 cm si greutatea de 7-16 g. Coada este foarte lunga are 7-10,5 cm si este aproape complet lipsita de par. Masculul este mai mic decat femela si cantareste mai putin cu 1-5 g. Capul este mic, botul lung si ascutit, se aseamana cu cel de la scorpii.

Ochii sunt mari, au irisul de culoare neagra, iar urechile bine evidentiate in stratul de blana de pe cap, au marginile rotunjite. Pe varful botului in partea superioara pot fi observate mai multe perechi de vibrize fine si nu foarte lungi. Acestea ii amplifica simtul olfactiv si il ajuta in orientare. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, au degete prevazute cu gheare mici si ascutite. Intregul corp este acoperit de blana de culoare gri-maronie-roscata pe partea dorsala si mai deschisa bej sau crem pe cea ventrala. Pe spate apar trei dungi longitudinale caracteristice speciei.

Citește și:  Specii de rădașce, artropode din familia Lucanidae
Capul oposumului de miere, Foto: tamilansuvadu.blogspot.ro
Capul oposumului de miere, Foto: tamilansuvadu.blogspot.ro

Oposumul de miere este un animal nocturn, un catarator foarte bun, se foloseste de coada ca de un al cincilea picior pentru a se prinde de crengile copacilor, spre a-si echilibra corpul si a sta agatat chiar si cu capul in jos. In timpul noptii este activ, iar ziua de multe ori sta pe ramurile copacilor sau in cuiburi abandonate de pasari si doarme. Masculul si femela isi delimiteaza teritorii si le marcheaza prin secretiile glandelor, acestea fiind si un mijloc de comunicare intre ei.

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 21-28 de zile, apoi face 2-4 pui ce au fiecare cate 5 g. Fiecare femela poate face pui de doua ori pe an. Puii sunt alaptati de mama, tinuti in punga marsupiala timp de 2 luni pana ajung la greutatea de 2,5 g. Speranta de viata la oposumul de miere este de un an, cel mult doi ani.

Opusumul de miere are denumirea stiintifica de Tarsipes rostratus, face parte din familia Tarsipedidae si nu este o specie pe cale de disparitie. In Australia aceasta specie este ocrotita prin lege, chiar si defrisarile au fost stopate, iar vulpile si pisicile inlaturate deoarece constituiau cei mai puternici pradatori.

Video – Opusumul de miere (Tarsipes rostratus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.