Orașul Asmara este capitala Republicii Eritreea din Africa și, în același timp, cel mai mare oraș al statului. Turiștii sunt atrași de numeroasele legende legate de acest loc și de arhitectura deosebită a clădirilor, grație cărora Asmara este uneori numită „mica Romă”.

Asmara1

Oficial, Asmara este considerat un oraș colonial italienesc, însă în realitate localitatea a fost întemeiată cu peste 500 de ani înainte de era noastră. Suprafața actualului oraș era controlată de patru clanuri rivale care se luptau neîncetat între ele. Sătule de războaie și de distrugeri, femeile celor patru clanuri au decis că singura soluție pentru instaurarea păcii este unirea clanurilor. Și-au convins bărbații de acest lucru și astfel a apărut orașul Asmara. Denumirea i se trage tocmai de la acest moment, termenul provenind din limba tigrină și traducându-se prin expresia: „cele patru i-au unit”.

Tot de orașul Asmara se mai leagă un fapt interesant: se spune că este locul în care Regina din Saba ar fi dat naștere fiului lui Solomon, Menelik I.

Din punct de vedere istoric, orașul Asmara s-a aflat când sub stăpânirea arabilor, când sub cea a egiptenilor (susținuți în acest demers de către britanici), când sub stăpânirea italienilor. Cei din urmă sunt și cei care au oferit orașului aspectul arhitectural actual, prin ridicarea unor construcții de dimensiuni medii, cochete, în stilul Art Deco.

Asmara11

Între 1935 și 1941, în jur de 50.000 de italieni au luat cu asalt orașul Asmara și l-au reconstruit practic de la zero, după gusturile și imaginația lor. Au rezultat mii de clădiri pe cât de moderne, pe atât de inedite. Foarte multe dintre ele corespund stilurilor neoclasic, victorian, Art Deco și futurist, iar formele sunt dintre cele mai neașteptate. Există stații de benzinărie construite sub forma unor avioane sau vapoare și chiar și sedii comerciale construite sub forma vagoanelor de tren. Hotelurile, restaurantele și clădirile guvernamentale sunt extrem de luxoase, transmițând o impresie de finețe arhitecturală deosebită.

Turiștii au de exploatat o serie întreagă de obiective turistice în orașul Asmara.
Principalul bulevard al orașului se cheamă Bulevardul Independenței și este un exemplu tipic de arhitectură modernă italienească. De-a parte și de alta a bulevardului au fost plantați sute de palmieri, aliniați ordonat printre numeroasele cafenele, terase, magazine și restaurante locale.

Asmara111

De-a lungul bulevardului Independenței sunt dispuse și cele mai importante clădiri ale orașului Asmara:
1. Hotelul Nyala este cea mai înaltă construcție din Asmara. Dispune de o terasă în aer liber, chiar pe acoperiș, astfel că oferă turiștilor șansa de a admira întreaga panoramă a orașului. Aici se servește cea mai bună și renumită bere locală, berea Asmara.
2. Muzeul Național, aflat undeva în spatele hotelului Nyala. Trebuie neapărat vizitat, deoarece conține colecții fascinante despre istoria oamenilor din regiune, de-a lungul a șase mii de ani.
3. Catedrala Romano-Catolică, construită în numai șase ani de zile. Este o clădire enormă, realizată în stil romanic, cu un singur turn, înalt de 53 de metri. Culoarea este roșiatică, de la gresia din care a fost înălțată. Dispune de o piațetă plină de culoare, pe suprafața căreia se găsesc două mănăstiri și o școală primară.

Alte obiective turistice ale orașului Asmara sunt:
Teatrul de operetă, construit în 1920. Impresionează prin decorațiunile interioare deosebite și prin stilul arhitectural Art Deco. Această construcție este unică în întreaga Africă.
Biserica Ortodoxă Nda Mariam, aflată în centrul orașului Asmara. În fața bisericii se află un copac denumit „Berberestelim” despre care se spune că ar avea proprietăți miraculoase. Cu foarte mult timp în urmă, preoții foloseau frunzele copacului pentru a spăla cu ele trupurile morților. Cadavrele nu se mai descompuneau.
Clădirea Fiat Tagliero, un exemplu de arhitectură futuristă. La bază, este o stație de benzină, pe care italienii au construit-o însă sub forma unei nave aeriene.
Clădirea Africa Pension, un exemplu de stil arhitectural cubist. A fost construită în anii 1920, ca sediu al primăriei, însă forma cubică și aspectul unic au transformat-o într-un simbol al orașului.

Există și spații verzi în orașul Asmara. Cele mai renumite sunt Parcul Biet Ghiorghis care deține și o grădină zoologică, și Parcul Național al Martirilor, inaugurat în anul 2000, sub forma unei rezervații montane.

În ce privește bucătăria locală, predomină meniurile italienești. Cele mai bune restaurante de acest fel sunt Albergo Italia, Alba Bistro, Castello și Casa Degli Italiani. Adevărata mâncare tradițională este extrem de picantă și fierbinte și constă în fierturi de carne și legume, care se consumă împăturite într-un soi de clătită pufoasă. Băutura preferată în orașul Asmara este cafeaua cu lapte, iar în ce privește alcoolul, renumită este berea locală.

Asmara11111

Orașul Asmara este una dintre cele mai pașnice destinații turistice. A fost declarat cel mai sigur oraș din Africa și printre cele mai sigure orașe din lume. Practic, nu există rată a criminalității, iar casele și mașinile nu se încuie niciodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.