Regiunea Transilvania este recunoscută pentru frumuseţea locurilor turistice pe care le oferă, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban. Un oraş important din această regiune este Braşov, situat în centrul ţării, în Depresiunea Brașovului, la o altitudine de 625 de metri. Este poziţionat la poalele Munţilor Postăvaru şi intersectează drumurile dintre Transilvania, Muntenia şi Moldova.
Are o istorie bogată, în anul 1211 a fost înfiinţat de către Cavalerii Teutoni, iar în secolul al XIV-lea a reprezentat un important centru comercial şi meşteşugăresc al Transilvaniei. De-a lungul timpului, a fost un centru cultural, manufacturier şi industrial, astăzi rămânând un centru turistic semnificativ. Comparativ cu unele oraşe înfiinţate în Evul Mediu, acesta este un oraş care a rezistat foarte bine trecerii timpului, oferindu-ne obiective istorice importante.
Frumuseţea oraşului este deosebită, deoarece este înconjurat din trei părţi de munţi şi oferă peisaje minunate. Reprezentativă pentru Braşov este Cetatea oraşului, construită în secolul al XIV-lea. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice din regiune, construită cu scopul de apărare împotriva otomanilor.
Evenimentele prin care a trecut cetatea sunt numeroase, fiind distrusă în urma unui incediu şi reconstruită în anul 1625, existând o perioadă în care a fost închisoare pentru prizonierii turci şi francezi.
În prezent, în clădirea cetăţii, se află un restaurant faimos, care reuşeşte să creeze o atmosferă medievală, prin vestimentaţia de epocă a celor care îi întâmpină pe oaspeţi, în spiritul vremurilor de demult. Pentru a fi o atmosferă complet medievală, există şi un program cu muzică de cameră sau cu muzică preclasică şi clasică, alături de dansuri destinate să creeze momente unice pentru vizitatori.
Poarta Şchei şi Poarta Ecaterina sunt două obiective importante ale Cetăţii din Braşov, care aveau rol de comunicare între locuitori şi Cetate. Poarta Ecaterina este singura poartă medievală păstrată, care, pentru o perioadă de câteva secole, se află pe zidurile de Vest ale Cetăţii, în apropierea Porţii Şchei. Are o formă pătrată, cu câte un turnuleţ poziţionat în fiecare colţ, simbolizând dreptul de jurisdicţie pe care îl deţinea cetatea faţă de locuitori. Deasupra, se află un turn ascuţit, iar vizitatorii pot vedea şi stema oraşului, poziţionată pe fața monumentului.
Situată pe strada Nicolae Bălcescu din Braşov, Poarta Şchei este construită în stilul clasic, între anii 1827-1728 şi are forma unui arc de triumf. De asemenea, are trei intrări: una este principală, de dimensiuni mai mari, poziţionată în mijloc, iar celelalte două sunt mai mici şi se află în stânga şi în dreapta. Are o inscripţie în limba latină, care menţionează momentul în care poarta a fost construită. Pe inscripţie, este prezent şi numele împăratului Francisc I, din anul 1817, poarta fiind ridicată în urma vizitei împăratului.
Dacă treceţi prin Poarta Şchei, veţi pătrunde în cartierul vechi al Brașovului, unde puteţi admira străzile strâmte, cu piatra îngustă sau casele cu acoperiş roşu, specifice secolului al XVII-lea. Aici, se află Biserica ortodoxă română Sfântul Nicolae, construită în anul 1495, din piatră, de către domnitorul Ţării Româneşti Neagoe Basarab, alături de localnici, o biserică care impresionează prin porţile din lemn şi troiţele deosebite.
Chiar lângă biserică, se află prima şcoală românească, înfiinţată în anul 1495, în care au fost tipărite primele cărţi în limba română. Tot în această clădire, veţi găsi mai multe muzee, printre care muzeul şcolii, Muzeul de pictură “Ştefan Mironescu” sau Muzeul Junilor din Şchei. O altă atracţie a cartierului vechi constă în strada Sforii, cea mai mică şi îngustă stradă din Braşov, care are o lăţime cuprinsă între 111 şi 135 cm şi o lungime de 80 de metri şi se numără printre cele mai vizitate locuri ale oraşului.
O altă clădire ce trebuie vizitată, dacă vă aflaţi în Braşov, este Casa Sfatului, situată în piaţa centrală a oraşului. Construcţia clădirii este menţionată pentru prima dată în anul 1420, urmând a doua menţionare documentară în anul 1503. A trecut printr-o serie de modificări, fiind proiectată ca turn de veghe, a fost şi primăria oraşului, iar după renovarea din anul 1870, din urma fenomenelor naturale care au afectat-o, rămâne până în anul 1876 locul în care se află administraţia oraşului. Din anul 1950, devine Muzeu de Istorie şi este un loc important de care se pot bucura turiştii.
Prin vizitarea Muzeului de Istorie, puteţi avea o imagine a judeţului Braşov, din perioada 1800-1900. La subsolul muzeului, sunt prezentate obiecte din cele mai vechi timpuri, începând cu Paleolitic, Neolitic, Epoca de Bronz şi Epoca de Fier Timpurie. La parter, veţi găsi camere bogate în obiecte de fier din perioada medievală, alături de arme, armuri sau unelte pentru tipar şi gravură.
Astfel, aveţi ocazia să admiraţi o aparatură dintr-o farmacie şi echipament medical din anii 1800. La etaj, sunt expuse afişe, imagini fotografice sau documente istorice, alături de cărţi vechi şi obiecte din ceramică, expuse în vitrine. Expoziţii sunt prezente şi în Turnul Negru sau în Bastionul Ţesătorilor. În primul, este expoziţia “Arme şi foc”, unde se pot vedea un număr mare de arme utilizate de către localnici, în lupta contra otomanilor şi tătarilor. În Bastionul Ţesătorilor, se poate vedea o machetă a oraşului, după cum arată în secolul al XV-lea.
Ţinând cont de importanţa economică pe care a avut-o Brașovul, este firesc să existe un simbol al înfloririi economice al acestei localităţi transilvănene. Astfel, Casa Hircher este un asemnea loc, fiind cunoscută şi sub numele de “Casa negoţului” sau “Podul Bătușilor”. Numele clădirii provine de la persoana care a construit-o, Apollonia Hirscher, soţia lui Lukas Hirscher, un important jude al oraşului Braşov.
Din punct de vedere al arhitecturii, este o clădire valoroasă, impresionând prin stâlpii de piatră, prin arcadele existente atât la parter, cât şi la etaj sau prin acoperişul din țiglă roşie, care coboară brusc, oferind unicitate. În interiorul clădirii, veţi descoperi galerii comerciale, o cafenea şi un restaurant, fiind un loc ideal pentru a lua prânzul, într-un mediu încărcat de istorie.
Începând cu anul 1968, în urma donaţiei făcute de urmaşii familiei Mureșianu, din dorinţa testamentară a conducătorului Gazetei Transilvaniei, Iacob Mureșianu (familia Mureșianu reprezentând o familie importantă din punct de vedere cultural şi politic), Brașovul deţine Muzeul Mureşenilor.
Aici, vizitatorii pot vedea arhiva familiei Mureșianu, care constă într-o colecţie de documente şi corespondenţa cu politicieni, mobilier unic, opera de pictură şi sculptură. De asemenea, cei care vizitează acest muzeu, vor putea vedea documente referitoare la istoria Imnului naţional, realizat de Andrei Mureșanu.
Bineînţeles, este imposibil să facem o excursie în Braşov fără să vizităm Biserica Neagră, cea mai reprezentativă construcţie care aparţine arhitecturii gotice, din întreaga ţară. Datorită lungimii de 89 de metri, a înălţimii de 21 de metri în interior şi 40 de metri în exterior, şi a lăţimii de 38 de metri, este cea mai mare biserică în stilul gotic din sud-estul Europei.
În clopotniţă, se află cel mai mare clopot din ţară, confecţionat din bronz, care are o greutate de 6 tone şi deţine şi cea mai mare orgă din sud-estul Europei, cu peste 4000 de tuburi. Aici, veţi găsi şi cea mai mare colecţie de covoare anatoliene din Europa, care datează din secolele XVI-XVIII, fragmente de pictură murală din secolul al XV-lea, alături de o cristelniţă din anul 1472 şi alte obiecte vechi, extrem de valoroase.
Astfel, acest edificiu de o valoare unică întregeşte călătoriile prin istoria Brașovului, oferindu-ne prilejul unei excursii de neuitat.
În contextul cultural, Festivalul de Film și Teatru de la Brașov aduce anual artiști și entuziaști din toate colțurile lumii, consolidând statutul orașului ca centru cultural vital în regiune.
Orașul este, de asemenea, un punct de plecare excelent pentru explorarea altor atracții din Transilvania, inclusiv Castelul Bran și cetățile săsești din împrejurimi, fiecare cu poveștile sale unice și arhitectura distinctă.