Orașul Cairo este capitala Egiptului, metropolă cu o populație estimată între 16 milioane de locuitori noaptea și 20 de milioane de locuitori ziua, un megalopolis foarte aglomerat cu o suprafață de 453 km². Este cel mai mare oraș din Africa. Numele Cairo înseamna în arabă cuceritorul sau învingătorul. Cairo este cel mai mare oraș din Egipt și totodată cel mai mare oraș vorbitor de limba arabă, egiptenii îi spun Umm il-Dunya, ceea ce se traduce prin mama lumii. Orașul se află localizat lângă delta fluviului Nil și există încă din anul 969 e.n. De-a lungul timpului, orașul a primit diverse denumiri, cel mai interesant fiind ,,orașul cu 1000 minarete”, datorat arhitecturii islamice, recunoscute pentru turnurile sale.
Ceea ce este cel mai ciudat este amestecul de nou și vechi, de la perioada antică, la cea medievala și terminând cu cea modernă. Cea mai mare parte a orașului se află pe partea de est a Nilului. Turiștii vizitează Piața Eliberării sau Midan Tahrir. Aici se află și principala atracție a orașului, Muzeul Egiptean, fiind construit între anii 1900 și 1902 sub îndrumarea arhitectului francez Marcel Dourgnon. Expune, în cele 107 de săli, aproximativ 120.000 de obiecte.
Printre cele mai interesante sunt mumiile faraonilor aparținând dinastiilor 18, 19 și 20, descoperite în mormintele din vechea Thebă, comorile mormântului lui Tutankamon, dar și comorile găsite la Dahshur. Muzeul Bijuteriilor Regale se află în cartierul Zizinia și este găzduit de Palatul Fatma el-Zahara. Cuprinde picturi rare, statui și o colecție foarte valoroasă de bijuterii din perioada sultanului Mohamed Ali. Una dintre cele mai cunoscute moschei din oraș este moscheea sultanului Hassan sau Moscheea Azhar, care datează din secolul al 14-lea. Intrând pe poarta ei, se ajunge la intrările în patru instituții de învățământ.
Aici se studiază cele patru mari direcții din cadrul dreptului islamic şi anume școlile hanefită, malekită, șafeită şi hanbalită. În spațiul moscheii se găsește şi mausoleul sultanului, cu sarcofagul acestuia. Din aceeași epocă provine şi moscheea El Nasir, ale cărei minarete sunt decorate în stil persan.
În secolul al 19-lea a fost terminată Moscheea de Alabastru, construită în stilul arhitecturii turce din Istanbul asemănătoare Moscheii Albastre din Istanbul. În apropierea intrării acesteia se află mormântul lui Mohamed Ali, protejat de gratii aurite. Un alt monument istoric important este fortăreața numită Babylon, de forma unui turn rotund, ridicată pentru a păzi portul de pe Nil. În partea de nord a orașului se află trei muzee, Muzeul Militar, Muzeul Poliției şi Muzeul Trăsurilor.
În Cairo se pot întâlni şi monumente ale civilizației creștine, cum ar fi bisericile Sf. Barbara şi Sf. Sergiu. Cei mai multi vizitatori fac cumpărături în bazarul Khan al-Khalili. În cartierul Zamalik pot fi găsite numeroase magazine de antichități, bijuterii, decorațiuni interioare. Un alt punct de interes în Cairo este Turnul orașului, înalt de 187 metri care oferă o minunată panoramă asupra fluviului Nil și a orașului. Statuia lui Ramses din fața gării Centrale este un punct de atracție important pentru turiști.
Orașul vechi poate fi admirat la Citadelă sau al Qalaa, Cairo creștin are bisericile copte, Piramidele din Giza sunt în apropiere sau templeledin localitatea Memphis pot fi vizitate, pe malul vestic al Nilului, la 24 km de centru. Cartierul copt din Orașul Vechi este o experiență deosebită față de restul orașului, aici sunt localizate unele dintre cele mai vechi clădiri din Cairo, câteva biserici, ca Al-Muallaqa sau Biserica Sf. Gheorghe și Muzeul Copt. Colecții vechi de artă se pot admira la Muzeul Islamic de Artă, Casa Gayer-Anderson și Muzeul Mohammed Mahmoud Khalil, Palatul Manial sau Palatul Abdin. Centrul vechi al orașului Cairo este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO datorită clădirilor de patrimoniu care sunt acolo. În Cairo există peste 500 de moschei.
Vechiul Cairo se află la sud de centrul orașului, iar orașul islamic ocupă o zonă mare la est. Orașul a crescut rapid, atât ca populație, cat și ca zonă geografică, extinzându-și suburbiile de la marginea orașului, mai ales în partea de est. Cairo nu exista când s-au construit piramidele și Sfinxul de la Giza. Pe atunci, orașul Memphis, la 24 km spre sud, era capitala faraonilor. De la sfârșitul secolului al IX-lea până astăzi, o serie de conducători arabi și-au pus amprenta asupra orașului prin construcții: Ibn Tulun cu orașul regal numit el-Qatai, fatimizii cu orașul al Qahira și cu partea sa veche Qalaa, de unde vine și numele orașului Cairo.
Nașterea orașului modern a avut loc în anul 1863, când conducătorii au extins orașul pe malurile Nilului, în stilul marelor orașe europene. După ce țara a reintrat sub conducere egipteană, după ocupația britanică și otomană, din anul 1952, Cairo a devenit orașul capitală al lumii arabe și al Africii. Cairo este un oraș plin de viață, plin de vestigii istorice remarcabile, toate epocile istorice prin care a trecut fiind reprezentate memorabil.