Este una dintre cele mai încântătoare destinații turistice ale Germaniei, grație suprafeței foarte mari de spații verzi și grație arhitecturii construcțiilor mai vechi sau mai noi. Dresda este locul în care s-au afirmat primii artiști ai romantismului și, în același timp, orașul cu cele mai multe și mai luxoase vile private.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, orașul Dresda a fost bombardat fără milă de către aliații anglo-americani, iar numărul civililor uciși în Dresda l-a depășit până și pe cel al civililor uciși de bomba atomică de la Hiroshima. Câteva dintre clădirile distruse în centrul vechi nu au fost restaurate, tocmai pentru a aminti generațiilor viitoare ce înseamnă ororile războiului.
Orașul Dresda se află pe malurile râului Elba și datează din anul 1200. Există dovezi că suprafața lui ar fi fost locuită de oameni încă de pe vremea Neoliticului (de către unele triburi din jurul anului 7500 înainte de Hristos).
Dresda este unul dintre cele mai verzi orașe europene, mai mult de jumătate din întinsul său fiind acoperit de parcuri, grădini și rezervații. În același timp, se bucură de statutul unui oraș al artelor și culturii, prin prisma numeroaselor muzee, biserici, teatre și clădiri regale. Stilul arhitectural predominant este cel baroc, dar se pot recunoaște în anumite zone și influențele stilurilor renascentist și modernist.
Principalul muzeu al orașului Dresda este Colecția de Artă a Statului, un complex de 12 muzee și galerii de valoare mondială. Alte muzee mai mici, dar la fel de interesante sunt Muzeul Transportului, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Igienă, Muzeul Preistoriei, Muzeul Militar, Palatul Japoniei, Muzeul Albertinum, cu colecții Van Gogh.
Principala construcție religioasă a orașului Dresda este Catedrala Hofkirche, o biserică romano – catolică închinată Sfintei Treimi. A fost construită în secolul al XVIII-lea la porunca regelui Augustus cel Puternic care dorea să devină rege al Poloniei, or pentru acest lucru trebuia să devină catolic. Catedrala Hofkirche este enormă și se numără printre simbolurile religioase ale orașului. Înăuntru sunt înmormântați Augustus cel Puternic și mai mulți membri ai casei regale a Saxoniei.
În contrast cu catedrala catolică, localnicii din Dresa au construit în aceeași perioadă biserica luterană Frauenkirche, închinată Fecioarei Maria. Dispune de cea mai mare cupolă din Europa, drept pentru care i se mai spune și Biserica Clopotul de Piatră.
Palatele regale reprezintă un punct de maxim interes turistic. Sunt numeroase și au o istorie interesantă. Zwinger este cel mai cunoscut, aparținând secolului al XVIII-lea și fiind construit în stil baroc. Are aspectul unei fortărețe și i-a aparținut lui Augustus cel Puternic. Datorită pavilioanelor și galeriilor sale încântătoare a fost transformat în muzeu de artă.
Castelul regal din Dresda este unul dintre cele mai vechi ale Germaniei, fiind construit începând cu anul 1540, pe locul unei construcții romanice de secol XII. Stilul arhitectural este deosebit, îmbinând stilurile baroc, clasic și renascentist. La interior, se pot admira încăperi desprinse din basme: camera de argint, camera de bronz, camera de fildeș.
Balconul Europei (Bruhlsche Terrasse) este un complex arhitectural sub forma unei terase peste râul Elba. Reprezintă secolul al XVIII-lea și aparținea unui palat pe suprafața căruia se amenajase o splendidă grădină de flori. În prezent, terasa este un loc public de promenadă.
Un major obiectiv cultural în Dresda este Casa de Operă și Teatru Semperoper. A fost construită la începutul secolului al XIX-lea, dar a ars într-un incendiu de proporții. După restaurare a devenit cea mai frumoasă casă de operă a provinciei Saxonia construită în stil renascentist. Aici au avut loc câteva premiere istorice ale unor nume precum Richard Wagner, Carl Weber și Richard Strauss. Clădirea poate fi vizitată sub formă de muzeu, dar continuă să găzduiască și spectacole de muzică.
Spațiile verzi sunt foarte numeroase și amenajate în stilul ordonat al germanilor. Cel mai cunoscut parc se cheamă Grosser Garten și are atracții de toate felurile: o grădină botanică, o grădină zoologică și o mică făbricuță cu pereți de sticlă unde se fabrică, sub ochii curioșilor, modele de mașini.
Pe lângă alte numeroase parcuri, orașul Dresda se mândrește și cu alte trei rezervații naționale: valea râului Elba, pădurea Dresdner Heide și parcul național Sachsische Schweiz.
Cel mai de viață cartier al Dresdei se cheamă Dresden Neustadt și este pe cât de activ și vesel, pe atât de scump.
Majoritatea evenimentelor muzicale au loc în piața veche a orașului, Altmarkt. O piață la fel de faimoasă este Albertplatz, unde arta este la loc de cinste. Aici se află două fântâni arteziene, un monument din marmură închinat lui Schiller și un muzeu pentru copii, dedicat cărților de povești.
Majoritatea restaurantelor sunt amplasate în centrul istoric și în jurul Bisericii Frauenkirsche, iar prețurile mari nu reflectă calitatea mâncării. Se recomandă doner kebapul pe care germanii l-au preluat și prelucrat în stil propriu. Trebuie vizitat și magazinul de lactate Pfunds Molkerei, intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai frumos magazin de lactate din lume.