Cuprins intre varfurile alpine din apropiere si zona de deal din Jura, orasul vorbitor de limba franceza, Geneva, este situat in golful in care Rinul porneste din lacul cu acelasi nume ca si orasul. Incarcat de traditie si caracterizat de o atmosfera metropolitana, orasul, in care sunt localizate sediul central al Natiunilor Unite – ONU (chiar daca, in momentul de fata, sediul central al ONU este localizat in New York, organizatia are in continuare o prezenta marcanta in capitala pacii in cladirea Palatului Natiunilor) si Crucea Rosie Internationala, este cunoscut ca o capitala a pacii, fiind cel de-al doilea oras foarte cunoscut al Elvetiei.
Are doar 191 237 de cetateni (statistica din martie, 2011) si alti 780.000 care traiesc in regiunea metropolitana a Genevei. Partea de sud a orasului, Rive Gauche, este alcatuita din cladiri uriase ale sediilor bancare, in spatele carora se intinde, sub forma unei sageti, strada Rue du Rhône, parte din strada Les Rues-Basses, fosta arie portuara, acum cea mai importanta zona de shopping a orasului, care se intinde pe o suprafata de kilometri intregi. Aici se pot descoperi magazine ale brandurilor celebre de bijuterii, designeri vestimentari si buticuri cochete de toate tipurile.
Podul, celebru deja, care trece pe sub privelistea spectaculoasa a celui mai inalt varf muntos din Europa, Mont-Blanc (4807 metri), Pont du Mont-Blanc, are o lungime de 80 de kilometri. La capatul podului se intinde zona de rau Jardin Anglais, care inconjoara statuia care celebreaza alaturarea Genevei la Confederatia elvetiana, in anul 1815, faimosul Flower Clock.
De aici, privelistea cuprinde si Jet d’Eau (“Jetul de apa”, una dintre cele mai inalte fantani din lume, care arunca, pana la o inaltime de 140 de metri, un volum de 7000 de litri de apa), in timp ce grandiosul Parc La Grange (parc care cuprinde cateva sute de specii de trandafiri parfumati) poate fi zarit la numai un kilometru, in partea de est a apei. In partea de vest a podului Mont-Blanc, dupa impozantul turn medieval Place du Molard, este localizat Pont des Bergues care face legatura cu o insula de dimensiuni mici, Île Rousseau, un fost bastion, acum o minuscula gradina publica, incoronata de statuia lui Rousseau, filosof si scriitor iluminist francez, originar din Geneva.
“Jet d’eau”, simbolul celei mai mici metropole din lume, se afla la periferia lacului ce poarta acelasi nume cu cel al orasului. Pe partea dreapta a acestui lac sunt amplasate cele mai multe hoteluri si restaurante din zona. Centrul vechi (vechiul oras), cu partea sa de shopping si de business, se intinde pe partea stanga a lacului, fiind dominat de catedrala Sfantul Petru. Centrul orasului vechi este reprezentat de piata Bourg-de-Four, cea mai veche din tot orasul.
Aceasta zona veche, alcatuita din nenumarate parcuri, strazi (mai mereu animate), magazine elegante si cochete, zone de lac special concepute pentru promenada, este o atractie veritabila pentru turisti. Una dintre cele intretinute strazi ale Genevei este strada Grand-Rue, acolo unde s-a nascut Jean-Jacques Rousseau. Transportul, de pe o parte a lacului pe cealalta, se face cu ajutorul unui taxi de apa, ce poarta numele de “mouettes”, in timp ce, pentru croaziere pe lacul ce poarta acelasi nume cu cel al orasului, exista ambarcatiuni de dimensiuni mai mari, special concepute.
Orasul este, fara discutie, cel mai “international” oras al Elvetiei, fiind locatia predilecta pentru conferintele la nivel inalt. Dar Geneva este, in acelasi timp, un centru cultural si istoric, cu numeroase targuri si expozitii. Ceasul “Horloge Fleuri”, cel mai mare ceas din Jardin Anglais, este simbolul industriei de ceasuri, cu mare traditie in acest oras. Din punctul de vedere al obiectivelor culturale, Geneva are foarte multe de oferit, de la concertele sustinute de artisti renumiti, in Grand Théâtre sau la Opera, pana la numeroasele muzee (ca “Musée international de l’horlogerie” – muzeul ceasurilor, care cuprinde ceasuri bijuterie si ceasuri muzicale, dar si Muzeul International al Crucii Rosii, care asigura o incursiune in istoria organizatiilor care au ca principal scop actele caritabile).
O zona foarte vizitata a Genevei este Mont Salève, aflat in apropierea granitei cu Franta, la care se poate ajunge cu ajutorul unei telecabine care ridica vizitatorii la inaltimea de 1100 de metri, in mai putin de cinci minute. Privelistea este una superba – panorama intregului oras, lantul muntos al Alpilor, varful Mont Blanc, lacul Geneva etc.