Este orașul științei, având drept carte de vizită circa 43 de laureați ai premiului Nobel, plecați de pe băncile Universității locale. Orașul Gottingen din Germania se află în landul Saxonia Inferioară, fiind străjuit de munții Harz și de râul Wesser.
Conform descoperirilor arheologice, a fost întemeiat în jurul secolului al VII-lea sub forma unei așezări rurale în care principalele activități erau comerțul și obiectele artizanale. A fost ridicat la rang de oraș abia în secolul XII, de către Henric Leul. Construirea propriu-zisă a orașului a avut loc între secolele XIV și XVIII, când au fost înălțate principalele obiective turistice de azi ale orașului Gottingen. Cel mai important edificiu științific al orașului, Universitatea, a fost înființată în prima jumătate a secolului XVIII, la inițiativa lui George al II-lea al Marii Britanii. Orașul reprezintă un loc al culturii și istoriei, cele mai multe dintre atracții fiind muzee, fântâni și statui, construcții istorice și biserici cu aspect impunător.
Se pot vizita ruinele vechii fortărețe a orașului. Este vorba de câteva părți ale vechiului zid de apărare ce înconjura în jurul anului 1300 întreaga localitate.
Centrul vechi al orașului Gottingen are înfățișarea unui adevărat muzeu al arhitecturii. Pot fi admirate foarte multe construcții ce datează din secolele XV și XVI. Majoritatea sunt construite în stilul specific al caselor private medievale, cu fațade străbătute de grinzi de lemn. Între grinzile vizibile la exterior, s-au adăugat prin lipire cărămizi sau ipsos, ajungându-se la un adevărat model arhitectural ce a dominat istoria Europei timp de sute de ani. Începând cu secolul XVII, locuitorii au dorit să dea un aspect mai elegant, sobru, orașului Gottingen astfel că au acoperit în următoarele 300 de ani majoritatea fațadelor caselor, îmbrăcându-le în tencuială de sus până jos. În ultimele decenii, tot mai multe dintre casele istorice ale centrului vechi au fost curățate de straturile de ipsos, iar la suprafață au rămas vechile grinzi de lemn. Cele mai vechi case sunt cele de pe străzile Pauliner, Junkernschanke (case în stil renascentist) și Weender. Au fost construite la finalul secolului XV.
Tot în centrul vechi al orașului Gottingen se găsește și fosta clădire a Primăriei. A fost construită în a doua jumătate a secolului XIII și a deservit administrația orașului până la jumătatea secolului XX. În prezent, adăpostește biroul de turism. Interiorul clădirii este spectaculos, pereții săi fiind acoperiți cu fresce inspirate de personalitatea personajelor istorice ale orașului.
Cele mai multe dintre edificiile religioase marcante ale orașului Gottingen datează din secolele XIV și XV. Turiștilor li se recomandă în special vizitarea celor 4 biserici istorice, aflate în fața primăriei:
– biserica St Jacob, a fost construită în stil gotic, începând cu anul 1361. Interiorul este spectaculos, din mai multe puncte de vedere. Coloanele ce susțin tavanul sunt vopsite în nuanțe de roșu, alb și gri, iar frescele sunt cele originale, păstrate într-o perfectă stare de conservare. În schimb, vitraliile au fost înlocuite și au o înfățișare destul de modernă. Turiștii pot urca în turnul bisericii, contra unei taxe, pentru a admira panorama asupra orașului.
– biserica St Johannis, este considerată cea mai veche biserică din oraș, a cărei construcție a început în anul 1200. Totuși, în secolul XIV, biserica a fost restaurată integral, întărindu-i-se rezistența și având loc unele modificări la nivelul dotărilor interioare. Astăzi, biserica păstrează stilul gotic, sobru, cu două turnuri asimetrice. Forma și înălțimea turnurilor diferă.
– biserica St Alban, înălțată în prima jumătate a secolului XV, chiar pe locul unei foste bisericuțe mai vechi. Interesantă este fresca ce reflectă scena Adormirii Maicii Domnului, căci în loc de 12 apostoli, apar 13, cel în plus reprezentând chiar chipul pictorului.
– biserica St Michael, clădită cel mai târziu dintre toate, în a doua jumătate a secolului XVIII.
Un obiectiv simbolic al orașului Gottingen este turnul Bismarkturm, construit din piatră și de la înălțimea căruia turiștii pot cuprinde cu vederea întreaga vale a râului Leine. Are o înălțime de 31 de metri și a fost construit în anul 1880.
Statuia fetiței cu gâște reprezintă cel mai cunoscut și simpatizat obiectiv turistic al orașului Gottingen. Este vorba despre o statuie amplasată în centrul vechi și despre care se spune că este cea mai sărutată statuie din Germania. Există o tradiție conform căreia toți studenții universității locale trebuie să sărute obrajii fetiței imediat după absolvire. A fost construită în anul 1901 și este prevăzută și cu o frumoasă fântână de apă.
Spațiile verzi ale orașului Gottingen sunt printre cele mai frumoase ale regiunii. Grădina Botanică se bucură de cea mai mare faimă pe plan local, fiind deschisă tocmai din anul 1735. Este prima grădină botanică deschisă în Germania. Cele mai apreciate sunt colecțiile de plante alpine.
Turiștii au posibilitatea de a face și drumeții pe cărările pădurii Gottinge, o pădure de fag și stejar.