Orasul Interzis se află în centrul Beijingului, Palatul Imperial al dinastiilor Ming și Qing, cum mai este cunoscut, fiind construit în anul 1420 din ordinul împăratului Chengzu (dinastia Ming). De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe incendii și a fost reconstruit de câteva ori, păstrând acele construcții realizate în timpul dinastiei Ming. Cetatea reprezintă cel mai vast ansamblu de construcții antice din China și din întreaga lume.

Orașul Interzis

oras interzis2

Orașul Interzis ocupă o suprafață de 720.000 mp, construcțiile, în număr de 9.900 se întind pe o suprafață de 500.000 mp.

Este mărginit de mai multe porți imensePoarta Duanmen (Poarta Frontală), Poarta Tian’anmen (Poarta Păcii Celeste), Poarta Zhengyangmen (Poarta centrală din Sud) – și se află pe colina Jingshan (Muntele cu peisaje minunate). La stânga se află Templul Strămoșilor, la dreapta, Templul Pământului și Cerealelor (Parcul Sun Tan-sen), în fața Porții Frontale, Săli de audiență ale împăratului, iar în dreptul Portii din Spate, Bazarul.

În Orașul Interzis, se află: curtea exterioară (destinată ceremoniilor) și curtea interioară (destinată activităților neoficiale). Ceremoniile se țineau în prima curte, situate între Poarta Wumen (Poarta de la Miazăzi) și Poarta Qianqingmen (Poarta Purității Celeste). Deasupra Porții de la Miazăzi (Poarta Frontală), se găsesc cinci pavilioane numite ,, Cele cinci păsări phoenix” care alcătuiesc construcția cea mai înaltă a Palatului Imperial.

Curtea este străbătută de Râul cu Apă de Aur, cu cele cinci poduri de marmură. Prin Poarta Taihemen (Poarta Armoniei Supreme) se ajunge în cele trei Săli, situate în centrul Palatului Imperial: Sala Armoniei Supreme, Sala Armoniei Perfecte și Sala Armoniei Ocrotite.

rau interior

Curtea interioară este delimitată de Poarta Purității Celeste și Grădina Imperială. Aici, locuia familia imperială, și împăratul rezolva problemele mici de administrație. Curtea cuprinde trei palate, în care se găsesc apartamente imperiale: Palatul Calmului Terestru, Sala Unirii și Palatul Purității Celeste (avea și o sală de audiențe și o cameră în care era depus, timp de câteva zile, trupul neînsuflețit al suveranului).

De o parte și de alta a acestor trei palate, se află cele șase palate de la răsărit și cele șase palate de la apus, locuite de împărăteasă și de concubinele imperiale. In partea de răsărit, se află: Sala Supremației Imperiale, Palatul Bătrâneții Liniștite, Palatul Cultivării Caracterului, Pavilionul Plăcerii și Longevității și Studioul Armoniei Cultivate. În partea de apus, se află: Palatal Bunătății și Calmului și Palatul Bătrâneții Calme, în care locuiau împărăteasa mama și concubinele imperiale. În alte cinci palate, erau apartamentele prinților.

Stilul architectonic și arta decorativă a construcțiilor din Orașul Interzis sunt specifice arhitecturii princiare tradiționale. Se păstrează intacte nu numai construcțiile din timpul dinastiei Ming și Qing, ci și decorațiile interioare, oranamentele și mobilierul de interior.

interior forbidden city

În Sala Armoniei Supreme se află tronul imperial, aurit și înconjurat de paravane și vase în care ardeau esențe parfumate. Acesta este înconjurat de șase coloane aurite, împodobite cu dragoni, iar pe plafon este reprezentat un dragon ce înghite o perlă. În fața sălii, se găsesc 18 vase din bronz aurit, două broaște țestoase și doi cocori din același metal, un cadran solar și un mic chioșc de piatră în care se punea un vas pentru grâne – toate acestea simbolizează puterea imperială și recoltele bogate.

În Sala Armoniei Perfecte, împăratul petrecea câteva momente de meditație, iar în Sala Armoniei Ocrotite se țineau banchete. Sala Unirii adăpostește 25 de casete, conținând pecețile imperiale.

Palatul Calmului Pământesc era locuința împărăteselor din dinastia Ming, dar și loc de sacrificiu în onoarea zeilor din timpul dinastiei Qing (aici se pot vedea un cuptor și un pat circular din cărămizi, încălzit prin podea).

În Orașul Interzis, Palatul Tinerelor Frumuseți păstrează decorațiile realizate cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a împărătesei mame Cixi (1835-1908). Camera acestui palat, numită și ,,Sala celor trei comori rare” era locul unde împăratul Qianlong își păstra cele trei tezaure. În cadrul unei expoziții organizate, pentru a se putea cunoaște mai bine viața palatului, au fost prezentate: câteva peceți imperiale, instrumente muzicale folosite la curte, coroane și costume ale împăraților și împărăteselor, diferite arme din perioada Qing.

Palatul Imperial

palat imperial

În Palatul Imperial, se află peste un million de obiecte de artă (antice și unice în lume), alcătuind cel mai mare tezaur oriental.

Muzeul de Artă al Dinastiilor, din Orașul Interzis, cuprinde mai multe expoziții de antichități: Expoziția de produse ceramice și de porțelanuri, Expoziția de Bronzuri, Expoziția obiectelor de artă, artizanale din perioada Ming și Qing (obiecte din jad, din diferite metale, din bambus și din lemn, obiecte lăcuite, sculpturi din fildeș), Expoziția de pictură, Expoziția Inscripțiilor vechi și Expoziția Celor patru comori ale cabinetului de lucru (hârtie, pene de scris, cerneluri și călimări).

Expoziția Tezaurelor prezintă costume, servicii de masă din aur și din argint, peisaje în miniatură și alte obiecte prețioase folosite de împărați și împărătese.

Expoziția de orologii și cea de jucării cuprind obiecte fabricate în China sau Europa, de o mare originalitate și finețe.

Orașul Interzis, devenit Muzeul Palatului Imperial, este mărturia multor secole de civilizație și cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.