Nesebar este un oraș și o stațiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, situat la circa 120 km sud de Balcic. Este amplasat pe o peninsulă lungă de 850 m și lată de 350 m, la care se ajunge printr-un istm. Suprafața peninsulei este mică, circa 24 de hectare, iar malurile stâncoase coboară abrupt spre marea aflată la 15 m mai jos. 

Nessebar1

‘Este considerat o perlă a Mării Negre sau un Dubrovnik al Bulgariei, orașul Nesebar este o cetate și un muzeu bogat în istorie care se întinde peste trei milenii. A fost invadat de ape și a pierdut 1/3 din teritoriu, astfel că, la 80 de metri distanță de țărm, încă se pot vedea niște rămășițe ale unor ziduri de fortăreață. În prezent se află conservat doar zidul de vest cu poarta de intrare, care apăra orașul de continent pe vremuri.

Nesebăr sau Nesebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria, adică orașul lui Melsa, probabil întemeietorul sau vreun conducător local al așezării și a fost luat de greci atunci când au colonizat așezarea în anul 510 î.e.n. Patronul orașului a fost ales zeul Apollo, grecii construind un templu și un teatru în onoarea sa. Romanii au instalat aici o garnizoană puternică. În secolul al XI-lea numele slav de Nessebar a fost folosit în locul numelui antic. Căzut sub dominația turcă în anul 1453, a devenit port și centru comercial. După eliberarea de turci, Nessebar s-a transformat într-un mic oraș de pescari.

Nessebar11

În anul 1956 orașul a fost proclamat rezervație arhitecturală și arheologică datorită vestigiilor sale, a ruinelor antice, a zidurilor fortificate cu porți, care datează din secolele al III-IV-lea, al bisericilor din secolele al V-VI-lea, din perioada medievală și celor 60 de case din perioada renașterii bulgare. Aceste case sunt locuite în prezent, fiind un adevărat muzeu viu, prezentând o arhitectură caracteristică a locuințelor de la Marea Neagră. Deoarece suprafața peninsulei era redusă, curțile erau mici, iar spațiul caselor se extindea prin bovindourile ieșite în exterior. Există 26 de biserici. Moștenirea culturală a vechiului oraș poate fi observată de turiști în muzeele existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sf. Ștefan care conține fresce din secolele al XI-XVII-lea. Aceasta aste reședința noului episcop. Este o bazilică cu trei nave, clădită din piatră și cărămizi din secolul al Xll-lea. Fațadele sunt pline de culoare și bogat decorate, mai ales cea estica, cu abside.

O mare valoare documentară și artistică o au fragmentele care s-au păstrat din frescele realizate în anul 1599 și Biserica Sf. Spas care conține fresce din secolul al XII-lea. Biserica Sf. Paraschieva a fost construită pe locul unui templu păgân închinat Afroditei. Decorațiunile fațadei sunt deosebite, iar frizele sunt realizate într-o concepție foarte elegantă, lângă nișele arcuite în lungul fațadei.

Biserica Ioan Botezătorul a fost construită în secolul al XI-lea și exemplifică arhitectura primelor biserici ridicate în Nessebar, cu zidurile clădite numai din piatră și o cupolă cu proporții armonioase. În interior se pot vedea portretele ctitorilor bisericii, realizate în secolul al XIV-lea. În timpul existenței sale, orașul a găzduit și un episcop, fiind și centru episcopal. Sediul vechii Episcopii a fost construit în secolul al XI-lea și exemplifica arhitectura primelor biserici ridicate în Nessebar, cu zidurile clădite numai din piatră și o cupola cu proporții armonioase.

Nessebar111

Biserica Sfântul Ioan este una dintre cele mai frumoase biserici din Nessebar, construită în secolul al XIV-lea. Acoperișul nu s-a păstrat în forma inițială, dar decorațiunile bogate de pe fațadă ilustrează perfect arhitectura vibrantă, tipică celui de-al doilea țarat bulgar. Biserica are forma pătrată, iar cele patru arcade semicilindrice sunt împodobite cu cruci. Nișele de forme și dimensiuni diferite și decorațiunile din piatră și cărămidă sunt impresionante. În interior se pot vedea portretele ctitorilor bisericii, realizate în secolul al XIV-lea. Din anul 1983, orașul vechi din Nessebar este înscris în patrimoniul mondial UNESCO.

Cel mai bine s-au păstrat zidurile de la poarta orașului, datând din secolele al lll-IV-lea, care sunt construite din blocuri mari de piatra cioplită. Pentru a ajunge la ele se merge pe istmul îngust și pitoresc care duce spre orașul vechi.

Nessebar1111

La nord de Nessebar se afla și complexul Sunny Beach, una dintre cele mai frumoase stațiuni de la Marea Neagra, cu circa 800 de hoteluri și o capacitate de 300.000 de locuri de cazare, o stațiune construită în perioada comunistă, dar care este atât de căutată de mulți turiști din Europa. Sunny Beach este cea mai mare stațiune bulgărească de la malul marii și mai nou, pe lângă turiștii tradiționali din Germania și Rusia, irlandezi, englezi, scandinavi sau polonezi care găsesc în clima mediteraneană și preturile convenabile o alternativă apreciată față de stațiunile de la Marea Mediterană tradiționale. Perla litoralului bulgăresc Nesebar este o stațiune pentru familii, facilitățile din oraș permițând petrecerea concediilor cu cei mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.