Este al treilea cel mai vechi oraș al Finlandei, un loc în care turiștii au toate motivele să meargă. Sute de ani la rând, în orașul Rauma, cei mai mulți locuitori s-au îndeletnicit cu navigatul pe mare, ceea ce se traducea prin câștiguri destul de mari și un nivel de trai ridicat. Ulterior, s-a dezvoltat și industria hârtiei, apoi orașul a devenit și producător de dantelă de foarte bună calitate.

Rauma1

Faima orașului Rauma se referă însă la cele peste 600 de clădiri ce compun vechiul centru și care au fost înscrise în patrimoniul UNESCO, datorită frumuseții arhitecturale și a valorii istorice.

Orașul Rauma a fost întemeiat în 1442, sub forma unei localități maritime de coastă. Fuseseră deja construite pe suprafața lui o biserică catolică și o mănăstire franciscană. Tot orașul a ars, în secolul al XVII-lea, casele din lemn fiind mistuite în flăcări. Oamenii s-au apucat să-l reconstruiască, iar actualul centru vechi reprezenta, la 1800, întreaga suprafață a orașului Rauma. Casele au fost refăcute tot din lemn, dar în stil neorenascentist, ca semn al prosperității. Pe atunci, orașul Rauma dispunea de cea mai mare flotă de nave comerciale din Finlanda.

Centrul vechi este astăzi principala atracție turistică. Continuă să aibă un aspect de oraș istoric cu clădiri din lemn foarte vechi, dar conservate în mod exemplar. Cele 600 de case din lemn se întind pe o suprafață de 28 de hectare și continuă să reprezinte locuințe private ale unor navigatori pe mare. Sunt dispuse în jurul unei piețe centrale. Proprietățile se delimitează cu ajutorul gardurilor și al porților. Principalele clădiri oficiale sunt mănăstirea franciscană (biserica luterană a Sfintei Cruci) și biserica catolică Sfânta Treime, ca centre religioase, și fosta primărie, declarată monument istoric de secol XVIII.

Rauma11

Printre casele private, funcționează câteva magazine și centre comerciale supuse aceluiași aer tihnit de altădată. Există și depozite pentru grâne, dar și adăposturi pentru animale, sub forma unor ferme sau grajduri.

Biserica luterană a Sfintei Cruci are ziduri medievale de piatră, de secol XV, și continuă să-și primească enoriașii. Picturile celor două altare s-au păstrat în stare foarte bună, înscriind edificiul religios în rândul monumentelor istorice naționale ale Finlandei.
Arhipelagul de insule al orașului Rauma se numără printre atracțiile turistice majore ale localității, în special pe timpul verii.

Vizitatorii se pot bucura de câteva deplasări cu vaporul spre cele trei insule ale orașului. Pe timpul iernii, turiștii se pot plimba sau pot patina pe suprafața înghețată a apei ce face legătura între insule. Insula Kylmapijlaja este preferata turiștilor, pentru că dispune de un vechi far maritim înăuntrul căruia s-a deschis un hotel. Pe insula Kuuskajaskari se află numeroase tunuri de luptă, pentru că aici funcționa o bază militară. Pe suprafața insulei Reksaari se pot vedea plantații verzi.

Rauma111

Turiștii dornici de activități culturale au la dispoziție numeroase muzee în orașul Rauma. Muzeul Marela este la origine o fostă locuință privată transformată în muzeu local, ce expune stilul de viață al navigatorilor finlandezi de secol XVIII. Muzeul Kirsti a fost și el tot o locuință privată, dar colecțiile sale evocă stilul de viață al producătorilor de dantelă de secol XIX și XX. Istoria navigării pe mare se poate desluși în cadrul expozițiilor Muzeului Maritim Rauma. Orașul dispune și de un muzeu de artă – Muzeul de Artă Rauma – ale cărui colecții au fost strânse nu doar din oraș, ci și din localitățile învecinate.

Un obiectiv istoric de marcă îl reprezintă Sammallahdenmaki, un loc de îngropăciune datând din Epoca de Bronz. Pot fi admirați 36 de piloni de piatră, în diverse forme și mărimi, ce atestă existența unor morminte extrem de vechi pe teritoriul actualului oraș.
Cimitirul vechi reprezintă și el un loc de pelerinaj. Datează din secolul al XVII-lea și aparține parohiei luterane, iar ceea ce atrage în mod special la el este capela construită de o familie înstărită și donată bisericii luterane.

Turnul de observație a fost transformat în bazin de apă, datorită cascadei artificiale amenajate la baza lui. Sus, în vârful turnului s-a deschis o cafenea destul de scumpă, cu meniuri sofisticate și cu o priveliște de vis asupra întregului oraș.

Rauma1111

Un alt turn ce atrage turiștii este Kiikartoni, un turn din lemn, înălțat pe țărmul golfului Syvaraumanlahti și în interiorul căruia a fost amenajat centrul de informații pentru turiști.

Bucătăria locală se concentrează în jurul peștelui, dar se mândrește cu unele feluri de mâncare speciale: un amestec de piure din cartofi cu carne sărată (lapskoussi) și o supă de stafide servită cu clătite în loc de pâine (topseilvellinki). Au fost deschise și multe restaurante unde se vinde chebap și pizza, dar există și multe localuri fast – food.

Băutura tradițională în orașul Rauma este Puksproot, un amestec de lichior din ienupăr și vin alb. Există numeroase baruri și cluburi, dar distracția atinge cote maxime pe timpul festivalurilor care se desfășoară de-a lungul întregului an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.