Orasul Trondheim din Norvegia se spune ca a fost fondat în 997 de un rege viking Olav Tryggvason şi folosit ca bază militară, devenind apoi capitală a Norvegiei până în 1217.

Trondheim1

Daca priveşti cu atenţie clădirile suspendate pe marginea fiordului pe piloni în apă de multe ori ele iţi inspiră că ai fi într-un oraş renascentist colorat cu străzi late. Aflat la 63 ° latitudine nordică, este al treilea oraş ca mărime din Norvegia şi cel mai apropiat de Cercul Polar. Dintre cei 180 000 locuitori , aproape o cincime sunt studenţi, aici funcționând cea de-a doua facultate ca mărime din Norvegia, Facultatea Norvegiană de Știinţă şi Tehnologie. De aceea în oraş este o atmosferă studenţească şi un suflu tineresc pretutindeni. Situat pe malul de sud al fiordului cu acelaşi nume, unde râul Nidelva se varsă în mare , oraşul Trondheim este alcătuit din case din lemn care par de poveste , ordonate şi frumos colorate, oglindite în apa rece a oceanului. Denumirea oraşului se traduce în vechea norvegiana ca şi casa celor puternici şi fertili, deh, vikingii pot să denumească astfel un oraş pentru că îi reprezenta ca rasă şi naţie de luptători vajnici…

Aici poţi avea parte de o experienţă însolită pentru că între 20 mai şi 20 iulie nu este întuneric, astfel soarele la solstiţiul de vară răsare la ora 3,00 şi apune la ora 23,40 , iar la solstiţiul de iarnă soarele răsare la 10,00 şi apune la ora 14,30, deci poți experimenta o zi fără noapte și o noapte fără zi, vestitele nopți si zile polare. Și tot apropierea de Cercul Polar face ca temperaturile sa fie cuprinse între 10° şi 18° vara şi – 6° şi 0° iarna.
Daca ne referim la orașul Trondheim ca primă capitală a Norvegiei, putem afirma ca fiind oraşul încoronării monarhilor locali cât şi la păstrătorul bijuteriilor regale norvegiene.

Trondheim1

Obiective care trebuie vizitate atunci când destinaţia de călătorie este Trondheim-Norvegia sunt câteva de referinţă. Unul dintre ele este statuia navigatorului viking Leif Erikson care este considerat adevăratul descoperitor al Americii şi care a acostat pe insula Newfoundland , Canada în anul 1003. O scriere medievală scandinavă ,,Vinlandsaga” menţionează întâmplările sale. Regele Olaf l-ar fi convertit la creştinism şi l-ar fi trimis în Groenlanda să propage noua religie acolo. Dar urmând indicaţiile unui comerciant islandez a ajuns în Canada, fiind cu 500 de ani înaintea lui Columb pe noul continent.

Un important monument gotic este catedrala Nidaros, construită în 1070 deasupra mormântului regelui Olav Haraldson, considerat protectorul Norvegiei şi cel ce a intodus creştinismul ca religie în țară, a doua catedrală ca marime în Scandinavia. Situată în centrul oraşului, a fost finalizată în anul 1300 , distrusă ca şi întregul oraş de incendii, fiind refacută în stil gotic, deşi cele mai vechi părţi din jurul transeptului arata că stilul original era cel romanic. Regele căruia i-a fost dedicată catedrala Olav Haraldson , cunoscut şi ca Sfântul Olav, botezat creştin, a visat că va fi regele vikingilor în Nidaros (vechiul nume al oraşului). Aceasta a fost catedrala arhidiocezei Norvegiei, înfiinţată în 1152. Tot aici s-au încoronat regii şi reginele Norvegiei , în interiorul ei gotic , impresionant, unde până acum se organizează evenimente şi concerte de muzică veche.

Catedrala este un edificiu grandios, cu o faţadă cu adevărat măreaţă, migălos elaborată, flancată de două turnuri identice. Fereastra în formă de rozetă este amplasată deasupra intrării principale şi o dantelărie fină, de piatră, este cea care se observă cel mai evident. De o parte şi de alta sunt trei şiruri de statui reprezentând sfinţi. Mai multe bănci sunt aliniate în faţa catedralei, la o oarecare distanţă, pentru repaos, dar şi pentru a contempla în linişte decoraţiunile minuţioase ale faţadei. Programul de vizitare în perioada de vară (iunie – august) este de luni până vineri orele 9.00-18.00, sâmbătă între orele 9.00 şi 14.00, duminică între 9.00 şi 17.00, iar taxa de intrare: 70 NOK/adulţi, 30 NOK/copii, 170 NOK/familii (conform site-ului oficial).

Trondheim111

Turnul Tyholt este un alt obiectiv de vizitat în oraş şi care îţi oferă o privelişte unică de la înălţimea sa de 124 m deasupra Trondheimului, la ultimul etaj are un restaurant cu platformă care face o rotaţie completă într-o oră și de unde apusul soarelui se vede minunat. La fel poţi vizita dealul Storheia care are 565 m deasupra nivelului mării şi oferă o privelişte magnifică.

Fiind un oraş aproape de Cercul Polar are toate facilităţile sporturilor de iarnă, inclusiv cele ale săriturilor cu schiurile de la trambulină sau cele ale pistelor de schi cu localuri care servesc mâncare şi băuturi calde. Alternativ se poate juca golf şi se poate pescui somon în apele fiordului. Pentru amatorii de senzaţii tari se poate face baie într-un jacuzzi fierbinte în piscina de pe marginea fiordului, admirând nămeţii şi vapoarele care călătoresc spre Oceanul Atlantic.

Palatul Episcopului, care se află lângă catedrală, este una dintre cele mai vechi clădiri din Scandinavia şi este un alt obiectiv de vizitat. Aici se poate vedea locul în care s-a bătut moneda norvegiană – în urma împuternicirii regelui Hakon Hakonsson – unde s-a emis monedă mai bine de 300 de ani, până la reforma monetară. Pentru că un timp clădirea a aparţinut armatei, aici se poate vizita un muzeu militar care aminteşte de cel de-al doilea război mondial şi de mişcarea de rezistenţă.

Biserica Doamnei Noastre, este o biserica evanghelică, zisă şi „biserică deschisă” deoarece îi primeşte pe toţi, pentru rugăciune, pentru a aprinde o lumânare, pentru a socializa, pentru evenimente culturale sau caritabile, îi adună pe toxicomani – bărbaţi sau femei – şi încearcă să-i integreze în societate, oferindu-le o masa calda celor defavorizaţi de soartă sau săraci.

Trondheim1111

Gamle Bybro – podul oraşului vechi, care traversează râul Nidelva , a fost construit în 1681 când, în urma unui incendiu devastator, se reconstruia oraşul şi se înălţa fortăreaţa Kristiansten. În mijloc era o poartă de fier, iar la capete erau gherete pentru pază şi pentru încasare a taxei de trecere. Frumosul pod roşu pe care-l vedem astăzi, unul dintre importantele puncte de reper ale oraşului Trondheim, datează din anul 1861.

Tot în categoria obiectivelor turistice de importanţă majoră se înscrie şi Palatul Regal. Amplasat central, pe strada Munkegata, palatul este cea mai mare clădire de lemn din Scandinavia. Nu se deosebeşte de cladirile din jur , doar emblema regală de deasupra intrării principale indică că este o clădire specială. Iniţial în 1770 aici a fost o locuinţă particulară, mai apoi prin 1800 a devenit reşedinţa oficială a familiei regale norvegiene pentru perioadele când se află în oraş.
Cand familia regală nu este în oraş , palatul poate fi vizitat, câteva din cele 140 de încăperi fiind accesibile publicului.

În scopul de a se preveni extinderea unor eventuale incendii viitoare, au fost trasate străzi foarte late pentru vremea aceea. Atunci a apărut şi Munkegata, bulevardul larg pe care se află Palatul Regal, primăria şi alte instituţii de importanţă majoră. La intersecţia cu Kongens Gate, în mijlocul celei mai mari pieţe a oraşului, Torget, din înălţimea unui soclu impunător, veghează statuia regelui viking Olav Tryggvason, cel care a fondat oraşul în anul 997.

Trondheim11111

Există în oraş şi un muzeu militar, unul al instrumentelor militare şi al muzicii, un muzeu de artă modernă, un muzeu de stiinţă şi istorie naturală, unul de folclor , o grădina botanică . Un fost submarin german din timpul celui de-al doilea război mondial care conţine arhiva şi o bibliotecă este un alt punct de atracţie, oraşul oferă o plaja splendida pe Insula Calugărilor, la 2 km de coastă, la fel fortul Kristiansen care a fost închisoare din timpul naziştilor sunt obiective interesante din acest loc de la capătul pământului , aşa cum poate fi considerat oraşul Trondheim din Norvegia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.