Orasul Turku este un oras medieval din Finlanda, capitala a regiunii Finlanda Propriu-Zisa. Secole la rand, Turku a fost cel mai important oras din aceasta tara, statut de care s-a bucurat pana in secolul al XIX-lea, cand tara a fost anexata Imperiului Rus. De asemenea, importanta sa a scazut odata cu mutarea capitalei Marelui ducat al Finlandei la Helsinki (anul 1812). Cu toate acestea, orasul a ramas un centru economic si cultural important, mai ales ca a fost declarat, in 2011, Capitala Europeana a Culturii.

Turku1

Turku este unul din cele mai populate orase din Finlanda, aflandu-se pe locul al cincilea intr-un top 10. De asemenea, este unul din cele mai importante porturi de pasageri si comerciale din tara, mai mult de trei milioane de oameni folosindu-l pentru a ajunge la Mariehamn sau Stockholm. Considerat cel mai vechi oras din Finlanda, Turku este si un oras turistic, mai ales ca a primit de cateva ori distinctia “Orasul Craciunului”.

Orausl Turku a luat fiinta undeva in secolul al XIII-lea, desi sapaturile arheologice au descoperit urme ale civilizatiei umane care dateaza din Epoca de Piatra. De altfel, Finlanda s-a dezvoltat in jurul acestui oras, iar zona care cuprinde si Turku a fost denumita “Finlanda Propriu-Zisa”. De altfel, orasul a fost prima capitala a Finlandei.

In Evul Mediu, orasul a avut o importanta ridicata din punct de vedere religios, in acea perioada ridicandu-se manastirea dominicana si catedrala. Curand, Turku a devenit sediu episcopal, avand acest privilegiu pana secolul al XVII-lea. Episcopia Turku includea estul regatul Suediei, adica aproape toata Finlanda de astazi. Acest lucru a atras dupa sine multe evenimente favorabile: guvernatorul general si institutiile ducelui si-au mutat resedinta in Turku si aici a fost construita Academia Regala, prima universitate din tara.

Turku11

In anul 1827 a avut loc ceea ce se numeste “Mare Incendiu din Turku”, care a distrus aproape in intregime orasul. Insa autoritatile au luat imediat masuri si au refacut orasul, planurile fiind realizate de acelasi arhitect care se ocupase si de Helsinki. Datorita acestuia, orasul Turku a devenit cel mai mare oras din Finlanda, mai mare chiar si decat noua capitala. Denumit, in secolul al XX-lea, “Poarta Finlandei catre Vest’, Turku a reusit sa isi pastreze din importanta de odinioara datorita relatiilor pe care si le-a creat. A fost primul oras din Occident infratit cu un oras sovietic (Leningrad), iar dupa caderea regimului comunist, foarte multi rusi au venit la studii in Turku, cel mai cunoscut dintre ei fiind Vladimir Putin.

Declarat “Capitala Europeana a Culturii” in anul 2011, orasul Turku se mandreste cu teatrele, galeriile de arta si muzeele pe care le are. In fiecare an au loc diverse evenimente menite sa cinsteasca aceasta distinctive, iar cel mai spectaculos eveniment este cel organizat de Craciun, avand inv edere ca Turku este recunoscut oficial ca “Orasul Craciunului”. In luna iulie a fiecarui an are loc “Targul Medieval”, care reconstituie moment importante din istoria orasului. Tot aici are loc Ruisrock, unul din cele mai vechi festivaluri de muzica rock din zona Scandinaviei, dar si Down by the Laturi, unul din cele mai mari festivaluri de muzica electronica din nordul Europei.

In orasul Turku sunt numeroase muzee, cu o tematica diversificata. Muzeul Sibelius este singurul muzeu din Finlanda dedicat muzicii. Muzeul poarta numele lui Jean Sibelius, un compositor finlandez ale carui opera se isncriu in perioada romanticului tarziu. Cladirea muzeului este o creatie unica, specifica anilor 1960, iar in incaperile sale se gasesc mai mult de 1.500 de intrumente muzicale adunate din intreaga lume. O camera este dedicata lui Sibelius, iar din toamna si pana in primavara, in fiecare miercuri, in muzeu au loc concerte.

Turku111

Muzeul de Arta Waino Aaltonen (WAM) este un muzeu inchinat artei modern ce poarta numele unui artist local. Muzeul a fost inaugurat in anul 1967, cu acordul lui Aaltonen, care si-a donat o mare parte din sculpturi si picturi. Cladirea muzeului se incadreaza in stilul modern, fiind proiectata chiar de fiul artistului. Interiorule ste si el unul modern: este foarte spatios si bine luminat de numeroasele ferestre. Expozitiile contin obiecte cumparate de autoritatile din Turku – acestea fac, de regula, cam 60 de achizitii noi pe an.

Orasul Turku tine foarte mult la istoria sa, dovada stand felul in care este promovat Castelul Turku. Edificiul este unul din cele mai vechi cladiri din acest oras finlandez, fiind construit incepand cu anul 1280. Mai mult, este cea mai mare fortareata medievala din Finlanda. In timpul stapanirii suedeze, castelul a fost folosit pe post de cetate si apoi a fost transformat, tot de suedezi, in bastion si in centru administrativ. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Castelul Turku a fost complet renovat, fiind deschis ca muzeu in anul 1987. O buna parte din incaperile sale sunt folosite de Muzeul de Istorie.

Castelul Turku
Castelul Turku

Un alt obiectiv turistic important al orasului Turku este Catedrala evanghelica, considerata sanctuarul national al Finlandei. Este sediul Arhiepiscopiei din Finlanda si, impreuna cu Castelul Turku, a reprezentat centrul orasului medieval. A fost construita initial din lemn, la sfarsitul secolului al XIII-lea, fiind extinsa si reconstruita din piatra un secol mai tarziu. Desi a fost grav afectata in anul 1827, cand a avut loc Marele Incendiu, a fost refacuta si astazi este una din cele mai frumoase catedrale din Finlanda si centrul spectacolelor de Craciun. Dimensiunile sale sunt impresionante, iar statuile si decoratiile sunt printre cele mai ppreciate opera de arta dintr-un edificiu. Catedrala dispune si de un muzeu, deschis in 1980, in care pot fi vazute cele mai valoroase obiecte de patrimoniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.