Orbita lui Marte este cea de-a doua cea mai excentrica orbita din intregul sistem solar. Doar orbita lui Mercur o intrece pe cea a lui Marte in ceea ce priveste excentricitatea. La periheliu, Marte se afla la 206 655 215 kilometri de soare, iar la afeliu, se afla la 249 232 432 kilometri distanta. Aceasta este o variatie de numai aproximativ 42 600 000 de kilometri. Distanta medie de la Marte la soare, numita axa semi-majora, este de 228 de milioane de kilometri. Pentru a completa orbita, planetei Marte ii trebuie 687 de zile terestre. Orbita unei planete variaza in raport cu influentele gravitationale ale corpurilor din jur, prin urmare, excentricitatea se poate schimba de-a lungul timpului. Acum 1,35 de milioane de acum, Marte avea o orbita aproape circulara.

Marte, la fel ca toate planetele din sistemul solar, este inclinata de-a lungul axei sale. In cazul lui Marte, inclinarea axiala este de aproximativ 25,19 grade. Aceasta inclinare este similara cu cea a Pamantului, asa ca Marte are anotimpuri la fel ca planeta noastra. Anotimpurile martiene sunt mai lungi, deoarece un an pe Marte este aproape de doua ori mai lung decat un an pe Pamant. Distantele schimbatoare dintre afeliul si periheliul lui Marte inseamna ca anotimpurile nu sunt echilibrate ca pe Pamant. Marte se afla in punctul cel mai apropiat de soare, atunci cand emisfera sudica este inclinata spre acesta. Prin urmare, emisfera sudica are parte de veri mai calde decat emisfera nordica.

Citește și:  Ziua Pământului 2015 – planeta nu are nevoie de noi, noi avem nevoie de planetă!
Orbita Planetei Marte, Foto: photoalex.wordpress.com
Orbita Planetei Marte, Foto: photoalex.wordpress.com

Orbita lui Marte ii permite acesteia sa se apropie de Pamant la distante diferite. Aceasta este usor mai observat atunci cand se afla in punctul cel mai apropiat. Opozitia are loc atunci cand longitudinea geocentrica a lui Marte este cu 180 de grade diferita de cea a soarelui

Opozitia poate avea loc cu 8 zile inainte sau dupa cea mai apropiata abordare. Distanta de abordare poate varia de la 54 pana la 103 milioane de kilometri, in functie de pozitiile lor in orbite. Ultima opozitie a lui Marte a fost pe 3 martie 2012 si a avut distanta de 100 de milioane de kilometri. Perioada medie de timp dintre opozitiile succesive (perioada sinodica) este de 780 de zile. Marte s-a aflat cel mai aproape de Pamant (in ultimii 60 000 de ani) pe 27 august 2003, la o distanta de 55 758 006 kilometri. Desi acesta este un record, distanta este doar putin mai mica decat celelalte abordari apropiate.

Opozitia pe Marte, Foto: cosmicriver.wordpress.com
Opozitia pe Marte, Foto: cosmicriver.wordpress.com

Orbita lui Marte este bine inteleasa si a fost observata si documentata timp de mii de ani. Perioada scurta de miscare retrograda aparenta a planetei a fost observata inca din anul 1534 i.Hr. Desigur ca, orbita lui Marte nu este singurul detaliu interesant legat de aceasta planeta, atmosfera, gravitatia si explorarea ei fiind la fel de uimitoare. Doar intelegand-o pe deplin, puteti descifra o parte din misterele care inconjoara planeta rosie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.