Cea mai mare diferenta intre comete se afla in modul in care acestea se deplaseaza in jurul soarelui. In primul rand, exista cometele cu perioada lunga. Acestea calatoresc pe niste orbite cometare uriase si elastice care le transporta mult mai departe de soare decat orice planeta. Cometele cu perioada lunga pot avea nevoie de mii de ani doar pentru a face o singura calatorie in jurul soarelui. Apoi, avem cometele cu perioada scurta. Acestea au orbite mai mici care se extind doar pana la planetele exterioare. Cometele cu perioada scurta se impart in doua grupuri principale. Acelea care apartin familiei Neptun (numite si comete de tip Halley sau comete de tip intermediar) calatoresc in jurul soarelui in mai putin de 200 de ani, dar mai mult de 20 de ani. Orbitele lor le pot duce pana la planeta Neptun si orbita acesteia in jurul soarelui. Pe de alta parte, cometele din familia Jupiter ajung doar pana la orbita planetei Jupiter si completeaza un circuit in jurul soarelui in mai putin de 20 de ani.

Norul Oort si Centura Kuiper

Centura Kuiper
Centura Kuiper

Se crede ca atat cometele cu perioada lunga, cat si membrii familiei Neptun provin din acelasi loc. Oamenii de stiinta cred ca exista un nor imens de comete intunecate si inghetate, numit Norul Oort, care inconjoara soarele la o distanta mare. Acesta se afla probabil la o distanta de 50 000 de ori mai mare de soare decat Pamantul si poate contine pana la 100 de miliarde de comete. Din cand in cand, gravitatia unei stele indepartate poate schimba calea unei comete din Norul Oort si o poate arunca spre soare. Cometa inca va avea nevoie de o perioada lunga de timp pentru a-si completa noua orbita. Insa, acum o vom putea vedea pe masura ce se apropie de soare. Aceasta va fi o cometa cu perioada lunga.

Daca se intampla ca o cometa sa treaca pe langa o planeta mare, orbita ei ar putea fi schimbata din nou. In loc de o cometa cu perioada lunga, aceasta s-ar putea alatura familiei Neptun. Atunci, noua ai cale se va afla mult mai aproape de soare. Insa, cel mai probabil, atat cometele cu perioada lunga, cat si cele din familia Neptun, provin din Norul Oort. In cazul familiei Jupiter, lucrurile stau in mod diferit. Aceste obiecte au orbite mult mai mici, in care au fost fortate de atractia gravitationala puternica a planetei Jupiter. Cometele din familia Jupiter nu provin din Norul Oort. Este aproape sigur ca acestea provin dintr-un alt roi mare de obiecte inghetate care se afla dincolo de orbita lui Pluto, dar mult mai aproape de soare decat Norul Oort. Aceasta a doua colectie mare de obiecte inghetate din sistemul solar este cunoscuta sub numele de Centura Kuiper.

Citește și:  Orbita unei comete

Cometa lui Halley

Cometa lui Halley
Cometa lui Halley

Cea mai stralucitoare si cea mai cunoscuta dintre cometele cu perioada scurta este cometa lui Halley. Aceasta cometa face parte din familia Neptun. In punctul ei cel mai indepartat, cometa se afla la peste 4 miliarde de kilometri distanta de noi si este prea slab iluminata pentru a putea fi vazuta. Insa, la fiecare 76 de ani, aceasta trece aproape de soare. Pe masura ce accelereaza in jurul soarelui, cometa lui Halley ne ofera o priveliste minunata a coamei sale stralucitoare si a cozii luminoase cu lungimea de 160 de milioane de kilometri. Ultima data cand aceasta cometa ne-a vizitat a fost in anul 1986. Cu aceasta ocazie, cometa a fost intampinata de cateva nave spatiale care fusesera trimise sa o studieze indeaproape. Pentru prima data oamenii de stiinta au putut observa nucleul misterios al unei comete.

In punctul ei cel mai apropiat, cometa lui Halley se afla la aproximativ 80 de milioane de kilometri distanta de soare, care este in cadrul orbitei Pamantului. Majoritatea cometelor stau mai departe de soare. Insa, unele se apropie chiar mai mult. Unele comete se pot prabusi direct in soare sau se apropie atat de mult incat ard. Din cand in cand, o cometa care se apropie foarte mult de soare isi poate mentine integritatea pe masura ce accelereaza in jurul sau. Apoi, gravitatia puternica a soarelui o poate arunca pe o noua orbita care o duce in afara sistemului solar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.