Oribi este un mamifer copitat de talia antilopei de munte care traieste in regiunile de campie, deal si munte din vestul pana in estul si sudul Africii, din Etiopia si Sudan pana in Angola. Prefera zonele joase dar si cele de la altitudini mai mari, de pana la 3000 m. Poate fi observat in grupuri mici familiare sau mai mari, de pana la 8 exemplare (din care doi sau trei sunt masculi adulti, iar restul femele si pui).

Acest animal copitat are un aspect foarte elegant datorita blanitei fine de culoare crem-maronie sau galbena-maronie de pe partea superioara a corpului si mai deschisa, albicioasa de pe cea inferioara. In jurul ochilor, pe gat, in jurul botului si pe barbie are pete albe diferite, care variaza ca marimi de la un exemplar la altul. Oribi poate avea lungimea corpului de 0,9-1,4 m, inaltimea la greaban de 0,50-0,67 m si greutatea de 14-21 kg. Corpul este armonios dezvoltat, crupa este mai mare decat greabanul, iar membrele sunt lungi, subtiri si elegante, prevazute cu o serie de copite inguste. Capul este ingust, pe partea de sus profilul sau este drept, botul este lung, la mascul apar pe partea superioara a capului doua coarne mici, drepte, ascutite si partial inelate. Ochii sunt mari si blanzi, au irisul de culoare maronie, acuitatea vizuala este bine dezvoltata. Urechile sunt mari, mobile, ovale si alungite, capteaza sunetele foarte bine din toate directiile. Gatul este destul de lung si musculos, iar coada are lungimea de 6-15 cm, este golasa pe partea interioara si cu fire de par lungi si negre pe cea superioara.

Citește și:  Vezi ce au descoperit paleontologii despre puricele gigant din Jurasic
Foto: lulus-leben.blogspot.com

Oribi prefera zone cu ierburi inalte si lastarisuri de munte, este activ mai ales dimineata si inainte de apusul soarelui. In caz de pericol scoate sunete de avertizare ca un fluierat, ceea ce face ca si restul animalelor din cadrul grupului sa fuga. Fiind un animal erbivor, hrana sa este formata din muguri si frunze de arbori si copaci, diferite specii de plante de la nivelul solului.

La aceasta specie femela are o perioada de gestatie de 7 luni apoi face un singur pui. Acesta este destul de bine dezvoltat de la nastere, in cateva ore se ridica in picioare. Fiind destul de mic, puiul este ascuns in ierburile inalte si ocrotit de ambii parinti. Puiul este intarcat la varsta de 4-5 luni, apoi incepe sa manance ierburi si alte vegetale ca si adultii.

Oribi are denumirea stiintifica de Ourebia ourebi si apartine de ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Riscul de disparitie al acestei specii este mic. Oamenii vaneaza acest animal pentru carnea sa ce are un gust deosebit, pentru coarnele masculului (considerate trofeu) si pielea cu par fin, catifelat. In salbaticie speranta de viata la Oribi este de aproximativ 12 ani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.