Pachyrhinosaurusul (Pachyrhinosaurus canadensis) este un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica in Cretacicul superior. Ramasitele sale, fosilele au fost descoperite de catre paleontologi in Alberta (Canada) si Alaska. Numele de Pachyrhinosaurus insemna ,,soparla cu nas gros”.

S-a ajuns la concluzia ca aceste animale traiau la altitudini mari, in zone impadurite, se deplasau in turme numeroase parcurgand mii de kilometri pentru a gasi hrana preferata alcatuita din plante si frunze. Acesti dinozauri ajungeau la lungimea corpului de 5,5-7 m si greutatea de 2 t.

Pachyrhinosaurusul apartine grupului de dinozauri cu coarne care include si renumitul Triceratops al carui cap avea o lungime de 2,5 m si pe partea posterioara avea un scut ce masura jumatate din lungimea capului, cu doua coarne imense. La Pachyrhinosaurus s-ar parea ca masculul prezenta un corn nazal, care era folosit in luptele dintre masculi, in perioada de imperechere, sau in luptele pentru suprematie in turma.

Acest corn avea o structura ciudata, cu baza ingrosata, rotunjita, iar varful puternic si ascutit. Clavicula era proeminenta pe gat si prevazuta cu doua varfuri curbate pe margine. In spatele fiecarui ochi era pozitionat cate un corn, iar scutul osos avea pe margini o serie de formatiuni cornoase. De asemenea in mijlocul scutului si pe margini erau pozitionate mai multe coarne in directii diferite.

Citește și:  Dinozaurul Dicraeosaurus, un sauropod mai neobișnuit

Paleontologii considerau ca acel corn urias nazal se aseamana cumva cu cel al unui rinocer de azi si ca ar fi fost constituit din cheratina si nu din os. Acel corn era cu siguranta o arma perfecta impotriva dinozaurilor pradatori. De asemenea cornul urias echilibra greutatea scutului de pe ceafa, astfel dinozaurul isi mentinea capul in pozitie verticala. Pachyrhinosaurusul era considerat un urmas al masivului Centrosaurus, care prezenta si el un scut enorm pe ceafa si un corn urias deasupra botului, el ajungand la 7 m in doar doi sau trei ani.

Pachyrhinosaurusul face parte din ordinul Ornithischia si familia Ceratopsidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.