Palacio de las Duenas, aflat in Sevilia, Spania, cunoscut si drept Palacio de las Pinedas apartine familiei Alba si s-ar putea spune ca face parte dintr-o gradina, de altfel, superba. Chiar si marele scriitor sevilian Antonio Machado facea referire, intr-unul dintre poemele sale, la „o curte din Sevilia… unde lamaile dau in parg”. Era vorba despre curtea in care urma sa se inalte Palacio de las Duenas, o constructie remarcabila ce dateaza din secolul al XV-lea. Cu minunatele gradini, portocalii si lamaii, palatul poate fi considerata o adevarata oaza de liniste si umbra. Si Palacio de las Duenas a fost ridicat in stil mudejar, la fel ca si biserica San Pedro aflata in apropiere; de fapt, cea dintai constructie a pastrat cateva elemente de arhitectura mudejar, respectiv crestina-musulmana, de altfel, aceasta fiind una dintre principalele trasaturi pentru care Sevilia este cunoscuta.

Nu trebuie sa uitam, totusi, ca acest oras a fost capitala a Spaniei musulmane. Palatul este format din mai multe cladiri care, la randul lor, sunt dispuse in jurul unei curti interioare, printre care se afla si o curte centrala destul de mare. La prima vedere, palatul impresioneaza prin elementele sale decorative, cum ar fi coloanele din marmura alba, dar si prin frumoasele fantani. Toata aceasta imagine deosebita este completata de crini, lamaii aranjati cu grija si de palmierii inalti peste care vesminte de trandafiri cataratori se urca. Initial, aici se afla resedinta familiei Pineda, iar mai tarziu, proprietatea avea sa fie cumparata de ducii de Alba.

Important de mentionat aici este faptul ca familia Alba a jucat si inca are un rol esential in societatea din Sevilia, fiind una dintre cele mai vechi familii din Spania. Palacio de las Duenas a fost construit in secolele al XV-lea si al XVI-lea, constructia fiind un amestec de stilurile gotic, renascentist si, desigur, mudejar. Aici se afla o capela privata al carei altar este impodobit cu mozaic din ceramica, in stilul caracteristic tradional din Sevilia, dar si o splendida sala cu plafon lambrisat in stil renascentist. O intrare grandioasa cu fronton pe care se afla blazonul familiei Alba, realizat din mozaicuri in stil spaniol, ii invita pe oaspeti sa inainteze pana la Palacio de las Duenas.

Odata ce ajung in palat, vizitatorii vor avea sansa sa vada o colectie de arta ce contine 1.425 de artefacte. Potrivit ziarului El Pais, aceste artefacte se afla sub protectia legii andaluziene, interzicand vanzarea lor. Mai mult, tot aici, poate fi vazuta si o colectie uriasa de picturi spaniole ce dateaza din secolele al XIX-lea si al XX-lea, printre care Los Cacharreros de Jacopo Bassano sau La Creacion de Eva, capodopera ce apartine lui Francesco Furini.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ