Palatul Buckingham din Londra, Anglia, este unul dintre putinele palate din lume, care inca mai este folosit ca resedinta de stat. Acesta serveste atat ca birou si resedinta a Reginei, cat si drept centru de administratie al monarhiei. In Epoca Medievala, Palatul Buckingham facea parte din Conacul Ebury. Acestia si-a schimbat de multe ori proprietarii, printre care William Cuceritorul si Geoffrey de Mandeville, care l-a donat calugarilor de la Manastirea Westminister.
Prima constructie ridicata pe acest loc in 1624 i-a apartinut lui Sir William Blake. Urmatorul proprietar, Lordul Goring, a extins si a dezvoltat mare parte din gradina palatului, ce a ramas cunoscuta sub numele de Marea Gradina a lui Goring. In 1674, in timp ce casa ii apartinea lui Henry Bennet, Conte de Arlington, a avut loc un incendiu. Proprietatea a fost vanduta in 1702. In 1703, Ducele de Buckingham a construit Palatul Buckingham din Londra, Anglia. Constructia consta intr-o cladire centrala cu 3 etaje, flancata de 2 cladiri secundare mai mici. Cativa ani mai tarziu, fiul ducelui a vandut resedinta lui George al 3-lea. In 1774, casa a fost redenumita “Casa Reginei”, intrucat acolo locuia Regina Charlotte.
Palatul Buckingham din Londra, Anglia, a suferit multe renovari si alterari, prima dintre acestea avand loc in 1820, la ordinul lui George al 4-lea. Arhitectul Nash a adaugat cateva camere noi, orientate cu fata spre vest, spre gradina, aceste camere dubland astfel marimea cladirii. Primul monarh care a locuit in Palatul Buckingham a fost Regina Victoria incepand cu anul 1837. In secolul 18, au fost adaugate noi cladiri la palat. Palatul are 77 000 de metri patrati de podea. Camerele principale se afla in partea de vest a palatului, iar in centru se afla Camera de Muzica, flancata de Camerele de Desen Alba si Albastra.
In palat se mai afla Galeria de Picturi, din care se ajunge in alte camere ca: Camera Tronului si Camera Verde de Desen. Camera Verde de Desen serveste drept anticamera pentru Camera Tronului si este parte din traseul ceremonial din Camera de Garda de la baza Scarii pana la tron. Aceste camere sunt deschise publicului in fiecare vara si sunt folosite pentru ceremonii sau pentru serate si petreceri oficiale. Tot in palat se mai gasesc Camera Chinezeasca a Pranzului si Camera Galbena de Desen, care flancheaza Camera Principala.
In timpul Primului Razboi Mondial, Regele George al 5-lea si Regina Maria au ramas la palat, trimitand in schimb mare parte din obiectele de valoare, la Castelul Windsor. Cele mai mari distrugeri au avut loc in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, care a fost bombardat de 7 ori. Cea mai mare paguba a fost distrugerea capelei palatului, intr-unul din acele bombardamente.
Palatul Buckingham din Londra, Anglia, este probabil una dintre cele mai recunoscute cladiri din lume. Palatul a fost deschis pentru prima data publicului in 1993, pentru a strange bani din taxele cerute, pentru a putea renova si restaura palatul dupa distrugerile provocate de incendiul din 1992. In mai 2009, Familia Regala a cerut noi fonduri pentru reparatii in cadrul palatului, iar drept raspuns, Comitetul Finantelor Publice le-a sugerat sa deschida palatul vizitatorilor mai mult de 60 de zile pe an, cat era deschis inainte, deasemenea vizitatorii sa aiba dreptul de a intra in palat si atunci cand membrii familiei regale se afla inauntru.
In 1999, Departamentul Regal de Colectii a declarat ca in palat se afla 19 camere de stat, 52 dormitoare principale, 188 dormitoare ale personalului, 92 de birouri si 78 bai. In timpul verii, vizitatorii pot face un tur al celor 19 Camere de Stat, care sunt decorate cu unele din cele mai mari comori din Colectia Regala, din care fac parte: picturi de Rembrandt, Rubens, Vermeer, Canaletto, Claude si Poussin; sculpturi de Chantrey si Canova; portelanuri de Sevres si unele din cele mai deosebite piese de mobilier englezesc si francez din lume.
In fiecare an in jur de 50 000 de invitati iau parte la serate, petreceri, audiente si receptii, date la palat. Petrecerile se organizau in gradina, vara, in luna iulie. Spre deosebire de Casa Sandringham si Castelul Balmoral, Palatul Buckingham nu este proprietatea monarhiei, ci apartine statului, ca si Castelul Windsor dealtfel. Guvernul Marii Britanii plateste anual 15 milioane de lire sterline pentru intretinerea palatului.
Astazi, Palatul Buckingham din Londra, Anglia, nu este numai resedinta Reginei Elisabeta si a Printului Philip, ci si resedinta londoneza a Ducelui de York si a Contelui si Contesei de Wessex. De asemenea, in palat se afla birourile personalului si 450 de oameni lucreaza aici. La toate ocaziile formale, la ceremonii participa garzile Yeomen in uniformele lor originale. Schimbarea garzilor din fata palatului are loc in fiecare zi, la ora 11:30, fiind una din atractiile favorite ale turistilor. Inca din 1660, garzile au pazit Palatul Buckingham din Londra, Anglia, si pe monarhii care au locuit aici. Palatul Buckingham este un simbol al monarhiei Britanice, o galerie de arta si o atractie turistica.